Не можем да обобщим дали ваксина може или не може

...
Не можем да обобщим дали ваксина може или не може
Коментари Харесай

Акад. д-р Петрунов разкри ще се ваксинира ли срещу COVID-19

Не можем да обобщим дали ваксина може или не може да се сложи на всички хора с другите автоимунни болести. Няма противопоказания да се сложи ваксина, само че лекуващият доктор би трябвало да реши за пациента си. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия имунологът акад. доктор Богдан Петрунов.

Трябва да се позволи комисия, която да ваксинира трудноподвижните хора, сподели специалистът. Припомняме, че имунизациите би трябвало да се съхраняват на -70 градуса, а персоналните лекари не разполагат с сходни хладилници.

"Над 150 ваксини се създават против ковид. 4 са показаните вариантите в Европа. До момента няма утвърдена ваксина против COVID-19 ", разкри акад. Петрунов.

"Разработването на една ваксина изисква години, с цел да е ясно, че безвредна. Сега обаче нямаме избор, би трябвало да се знае, че имунизациите най-малко не вредят ", разяснява имунологът.

Аз ще се имунизирам, тъй като имам вяра на Европейската здравна организация. Ако те я разрешат, ще се имунизирам незабавно. Призовавам и хората да създадат същото, безапелационен бе акад. доктор Богдан Петрунов.

До момента не знаем дали имунизацията ще помогне против заразяване или против тежко боледуване. Спокойно и хората, минали през вируса, могат да се ваксинират, сподели специалистът.

И 50% да има успеваемост имунизацията, тя още веднъж доста ще помогне, заяви имунологът.

"Ваксините могат да се запазят и за идващ сезон и няма проблем да се съхраняват. Това зависи и от мутирането на вируса и дали няма да се създават нови ваксини като при грипа ", сподели още той.

Ваксината се слага единствено на хората над 18 години. За децата още няма имунизация против COVID-19, безапелационен бе акад. доктор Богдан Петрунов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР