Не може цял живот и през цялото време процесът по

...
Не може цял живот и през цялото време процесът по
Коментари Харесай

Във ВМА искат ясна политика за трансплантациите

Не може цялостен живот и от самото начало процесът по трансплантациите да бъде ръководен от ентусиазма на група хора - събрали се единомишленици. Трябва да има ясно изразена политика в тази тенденция. За това настоя началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски във връзка Европейския ден на донорството.

Той посочи, че не може изкуствено да бъде основан център по трансплантации, където " в никакъв случай да не виждали черен дроб, бъбрек или бял дроб " .
 Четирима получиха късмет за живот след донорска обстановка във Варна
Четирима получиха късмет за живот след донорска обстановка във Варна

Донорът е 53-годишен мъж

" Това не е съществено и не трябва да имаме подобен уклон в организирането на тази активност ", прикани проф. Мутафчийски, съгласно който имало опити и за други центрове да се включат, само че за жалост - несполучливо . " В това съревнование оцеляват единствено най-хубавите. Ние сме от тях ", уверен е шефът на ВМА.

По думите му уговорките, свързани с белодробните трансплантации, са свързани с пулмолози и ендоскописти, които правят подбора, оценката и приготвянето на пациентите за трансплантации. Това е една от най-тежките действия, тъй като пулмолозите и ендкоскопистите първи виждат признаците за проблем и изследват. От това зависи какъв брой дълго ще преживее индивидът, който е получил трансплантираният орган.

Във ВМА като се изключи че се правят сполучливо трансплантации, постхирургичното следене на пациента е на доста високо равнище , тъй като екипите са на доста високо равнище, похвали военачалник Мутафчийски работата на лекарските чиновници в болничното заведение. " Нашият трансплантационен център има тези умения, като никой различен в България ", подчертава медикът.
 Самолет транспорти медици за донорска задача във Варна
Самолет транспорти медици за донорска задача във Варна

По искане на Министерството на здравеопазването

ВМА е подготвена за белодробни трансплантации с тяхната си част, а даже към този момент е осъществена една белодробна трансплатация.

В рамките на отбелязването на Европейския ден на донорството военачалник Мутафчийски благодари на тези хора, които са решили да дарят органите на своите близки.

Благодарение на дейностите им се избавят от един донор най-малко по четири човешки живота. Въпреки че донорите са малцина, ВМА регистрира добра година, тъй като са се направили доста организационни неща . Именно поради позитивно отношение в болничното заведение към осъществяването на трансплантации и са вложени към милион и половина за реновирането на операционните и апаратурата.

Самият акт на трансплантация не е задоволителен. След това следва един доста тежък труд и безценен развой по поддръжка на пациентите, означи лекарят.

На въпрос на News.bg какъв брой донорски интервенции са били осъществени във ВМА през актуалната година, проф. Мутафчийски уточни, че трансплантационни интервенции са три . В съпоставяне с други години това било едва.

Той уточни, че би трябвало доста да се приказва и да се изяснява за осъществяването на трансплантациите. " Трябва непрестанно да се приказва по тази тематика, а не да гръмва бомба, че има търговия с органи ", прикани военачалник Мутафчийски. Според него няма никакъв смисъл от погребването на човек с всичките му органи, тъй като те просто са изгубени, а те могат да спасят живот.
 Нищо ново не регистрира Ананиев за трансплантациите у нас
Нищо ново не регистрира Ананиев за трансплантациите у нас

По думите му се нуждаем от повече донори на органи, защото равнището било ниско

Проф. Мутафчийски уточни, че сега се преработва архаичната и остаряла разпоредба за осъществяването на трансплантациите, което също е значимо.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР