Не може да си представите, че цялата каскада Белмекен работи,

...
Не може да си представите, че цялата каскада Белмекен работи,
Коментари Харесай

Защо Ревизоро не казва кой е частният ВЕЦ, за който имало вода, а за Пловдивско нямало?

" Не може да си визиите, че цялата каскада Белмекен работи, с цел да зареди един частен Водноелектрическа централа с 9 кубика. И въпросът е от тези 9 кубика дали не може 5 да изпратим в един язовир, който е празен, с цел да захраним цяла Тракия. Те ми споделят: " За ВЕЦ-а можем да поставим старания да продължи водата и да влезе в празния язовир. Ееее, тук е доста мъчно ". Това съобщи буквално на 6 януари в утринния блок на Българската национална телевизия (БНТ).
Кой е този частен Водноелектрическа централа и съществува ли изобщо? Димитров по този начин и не приказва с имена пред Българска национална телевизия.
 ВиК: Няма риск от водна рецесия във Варна и Бургас ВиК: Няма риск от водна рецесия във Варна и Бургас
Няма никакъв риск за пораждане на водна рецесия във Варна или в Бургас. Това стана ясно по време на взаимна конференция на управит...
Експерти и източници на от администрацията споделят, че в действителност няма никакъв частен Водноелектрическа централа в този случай. Става въпрос за концепция, която, съгласно наша неофициална информация, Димитров поддържа - да бъде прекарана тръба от юг на север, от каскадата Белмекен - Сестримо - Чаира, до язовир " Пясъчник ", с цел да се редуцира маршрут.
Само че и сега вода от тази каскада стига до " Пясъчник ". Механизмът е следният - началото на каскадата Белмекен - Сестримо - Чаира е язовир Белмекен. По трикилометров тунел с диаметър 4 метра и 2 километра под земята напорен водопровод водата от язовира постъпва във ПАВЕЦ Белмекен. Водите от централата отиват в разположения директно до централата дневен изравнител " Станкови бараки ". По тунел и под земята напорен водопровод с обща дължина 5 километра водата от изравнителя доближава до Водноелектрическа централа " Сестримо ". Водите, обработени от втората централа, по трикилометрова безнапорна деривация, доближават до дневния изравнител на Водноелектрическа централа " Момина клисура ", а след централата водите по 70 километра тунел се транспортират към язовир " Пясъчник ", който служи за напояване на горнотракийското поле.
Проверка на сподели, че и двата ВЕЦ-а - " Сестримо " и " Момина клисура ", не са частни, а са на Националната електрическа компания (НЕК). Язовир " Пясъчник " се намира в Пловдивска област и се употребява за напоителни потребности т.е. не е категорично очакван като питеен! Той е част от " Напоителни системи " и принципал е Министерството на земеделието и храните.
Според експертно мнение, прекарването на друга тръба отвън описания маршрут на водата от каскадата на Белмекен до " Пясъчник " ще изисква повече помпени станции, с цел да се обезпечи нужния натиск.
Позицията на ВиК Варна
 Танева: Няма война с екоминистерството, Димитров е доста прочувствен Танева: Няма война с екоминистерството, Димитров е доста прочувствен
Всички ограничения за обезпечаване на вода се вземат. Всичко ще бъде изпълнено, като беше оповестено. По отношение на това, което се желае от земе...
От ВиК сдруженията са безапелационни, че проблем няма, защото единствено през декември в язовир " Камчия " са се влели 20 милиона кубика и сега той е цялостен на половина.
Водна рецесия по Черноморието няма да има както тази година, по този начин и уповавам се, идната. Тъй като водните количества, които употребяваме в област Варна са задоволителни, с цел да не се тормози популацията от подобен проблем, безапелационен е инж. Валентин Вълканов от ВиК Варна.
Министерство на околната среда и водите издава годишен график, който при нас пристигна през октомври. През декември министърът реши, че би трябвало да понижи водните количества, които самият той е разрешил и това повлия на салдото на водата, по тази причина аз уведомих Министерство на регионалното развитие, регионалния шеф и кмета на Варна да не се трансформира количеството на водата, добави инж. Вълканов пред Българска национална телевизия.
За мен е неприемливо институциите да си беседват през медиите и да се спекулира с тази толкоз мъчителна тематика - остава ли популацията на Варна и Бургас без вода. Не знам от какво е подбудено това държание на министъра, разяснява регионалният шеф на Варна Стоян Пасев. Да, равнищата на язовирите са по-ниски, само че е прекомерно рано да разгласяваме бедствено състояние, съобщи Пасев. Той изрично отхвърли обвиняването на министъра, че Варна бездейства от 11 месеца.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР