Не може да се разчита на правителствата на страните членки

...
Не може да се разчита на правителствата на страните членки
Коментари Харесай

Страните от ЕС няма да премахнат сами златните паспорти

Не може да се разчита на държавните управления на страните членки самите те да отстранен „ златните “ визи и паспорти, а е належащо законодателно предложение на Европейската комисия.

Така отговори на въпрос на Клуб Z нидерландската евродепутатка София ин `т Велд от демократичната група „ Обнови Европа “ (ОЕ). Тя бе помолена да разяснява приемането от Народното събрание на първо четене преди близо месец на законопроекта за премахването на „ златните “ паспорти и в същото време отхвърлянето на плана за анулация на „ златните “ визи.

" Това единствено акцентира нуждата от регулирането. Позицията на Комисията към този момент е, че страните членки сами ще схванат, че схемите за поданство и престояване против вложения не би трябвало да бъдат употребявани “, сподели Ин `т Велд.

Тя посочи, че тези схеми са доста забавен, прелъстителен и изкушаващ източник на приходи за доста страни. Колкото по-малка е една страна, толкоз е по-изкушаващо, тъй като приходите от „ златни “ паспорти и визи съставляват огромна част от националния бюджет. Това не важи такава степен в по-големите страни.

София ин `т Велд приказва в Европейския парламент в Страсбург часове преди евродепутатите да гласоподават отчета й за даването на поданство и право на престояване против вложения от страните в Европейски Съюз.

В последния миг в него бе импортирано изменение, засягащо особено рускикте олигарси. В него се приканва всички страни членки да спрат издаването на „ златни “ паспорти и визи за всички претенденти от Русия. Сред създателите на изменението е и българската социалистка Елена Йончева.

Докладът бе разискван в пленарната зала на 7 март. Днес София Ин `т Велд изрази разочарованието си от изказалите се еврокомисари Дидие Рейндерс (по правосъдието) и Илва Йохансон (по вътрешните работи). Според нея от думите им сатанало ясно, че Комисията няма да направи нищо, а страните членки сами би трябвало да прмахнат схемите за поданство и престой.

В отчета се предлага „ златните “ паспорти да бъдат последователно отстранени до 2025 година, а „ златните “ визи да бъдат строго контролирани.

Нова заплаха съставляват трети страни, които имат безвизов режим с Европейски Съюз, посочи Ин `т Велд. Все по-често разнообразни хора си купуват поданство на тези страни и по този начин получават достъп до Европейски Съюз.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР