Не може да се правят сравнения дали наргилето е по-вредно

...
Не може да се правят сравнения дали наргилето е по-вредно
Коментари Харесай

Ще забранят ли бездимните цигари и наргилетата на закрито и какво следва?

Не може да се вършат съпоставения дали наргилето е по-вредно от цигарите. Това сподели пред Дарик пулмологът доктор София Ангелова по отношение на препоръчаното от Здравното министерство разширение на възбраната за пушене на закрито, в това число и за бездимните цигари и наргилетата. Д-р Ангелова добави, че всяко нещо, което се пуши е нездравословно. Хора от сектора обясниха, че промени в закона са нужни, само че препоръчаните за момента дейности са прекомерно дръзки. Според притежатели на наргиле питейни заведения, в случай че законопроектът бъде признат, има заплаха доста хора да изгубят работата си, заведения да бъдат затворени и туризмът да пострада доста.

Здравното министерство предлага разширение на възбраната за пушене на закрито, като отсега нататък тя ще важи и за бездимните цигари и наргилетата. Освен това се трансформира дефиницията на закрито публично място, тъй че в нея ще попадат и заградените с найлон тераси, тротоари и дворове. Пред Дарик пулмологът доктор София Ангелова изясни, че изказванията, че наргилетата са по-вредни от цигарите, не са правилни, тъй като сходен извод не би могъл да бъде изработен:

„ Не може да се каже, че наргилето по не е нездравословно от цигарите или цигарите са по не нездравословни от наргилето, тъй като и двете са нездравословни. Когато се прави процесът горене, се отделят токсични субстанции. При цигарите гори тютюнът, при наргилето също гори - дали ще е благоуханен тютюн, дали ще бъде същински тютюн или каквито и да е неща, които се поставят върху въглищата, те горят “, сподели доктор Ангелова.

Хора от сектора обаче са безапелационни, че сходни промени в закона ще наложат затварянето на доста заведения в страната и ще се отразят негативно на туризма. По думите на Димитър Шопов, който е притежател на един от известните наргиле клубове в столица, промени в закона са нужни, само че не и когато са толкоз крайни:

„ Промените би трябвало да се случат по някакъв метод и под някаква форма, обаче сега са направени по този начин, че да затворят огромна част от бизнеса, който се занимава с наргилета. Ние не сме се записали като наргиле бар, тъй като не съществува като опция, а не тъй като желаеме да заблуждаваме хората и да ги привличаме да се тровят “. Според съдружника на Шопов - Марио Спасов, в действителност би трябвало да се забрани пушенето на наргиле, само че единствено за малолетните хора.

Трябва да се направи със закон, че под 18 години деца не би трябвало нито да пушат, нито да си купуват тютюн за наргиле, нито пък да вървят по наргиле питейни заведения. Това би трябвало да се направи, тъй като нашата концепция е не да тровим дребните деца и елементарните хора. Ние вършим питейни заведения, предлагаме наргилета в тях с концепция, че там идват хора, които желаят да отидат и да поемат риска да пушат наргиле или да стоят на задимено помещение, където се пуши наргиле. Ние на никого не желаеме да натрапваме наргилето, а просто този човек, който е решил, че му се пуши наргиле, да има къде да отиде “, сподели Спасов.

По думите на хората в сектора и ма значение с какви въглени и аромати се прави наргилето и това също дефинира какъв брой нездравословно ще бъде то. Собствениците на наргиле питейни заведения споделиха, че някои от наргилетата даже не се вършат с тютюн. Д-р Ангелова обаче изясни, че даже и тези наргилета са нездравословни:

„ Факт е, че размерът пушек, който поемат за два или три часа, колкото стоят в наргиле бара, е доста по-голям, в сравнение с когато изпушваш цигара “.

Според хората в сектора предлагането за промени в закона не инцидентно се прави в края на лятото, когато множеството хора са на отмора. Шопов изясни и че точката, която не разрешава пушенето на наргилета на публични места, е единствено дребна част от целия закон и по този начин евентуално тя ще бъде призната дружно с всички останали, без някой да вземе отношение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР