Не може да се отрече - ДПС е последователна в

...
Не може да се отрече - ДПС е последователна в
Коментари Харесай

ДПС атакува Бойко Рашков с 50 въпроса за изборен тормоз

Не може да се отхвърли - Движение за права и свободи е поредна в дейностите си партия. След като от близо два месеца водачът на Движението Мустафа Карадайъ стартира всеки парламентарен ден с обявлението, че не е получил отговор от вътрешния министър Бойко Рашков на въпросите си, заложени по процедурата на парламентарния надзор, през днешния ден Рашков ще би трябвало да се изправи " по отношение на дейности за оказан напън и тормоз от страна на Министерство на вътрешните работи по време на предизборната акция и в изборния ден ". В рамките на... парламентарния надзор.

За вторник е оповестено изключително съвещание на Народното събрание - поради проваления предишния петък надзор. В него за отговори на разнообразни въпроси от депутатите са записани деветима министри. Но министърът на Министерство на вътрешните работи ще " страда " най-дълго. Бойко Рашков ще би трябвало да отговори на 50 въпроса от депутати от Движение за права и свободи (която другояче има 34 национални представители). До един - озаглавени по гореописания метод и касаещи разнообразни проблеми (според ДПС) - община по община.

Крушката обаче си има опашка. Всяка сряда Карадайъ упорства Рашков да отговори на въпроса му по отношение на натиска, съгласно него, по отношение на членове и симпатизанти на Движение за права и свободи по време на акциите от изборите предходната година. Лидерът на Движението е неудовлетворен от това, че е изискал подробна информация, която Министерство на вътрешните работи не му дава, а е конституционно обвързване на министъра да е направи това. Лидерът на Движението даже загатна, че ще инициира процедура по отстраняването на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, тъй като не извършва служебните си отговорности, редовно. В случая - да задължи министъра да отговори.

" С неразбираемо и спорно наличие "

Иначе Мустафа Карадайъ развива тезата, че в централата на партията са постъпили голям брой сигнали за дейности на Министерство на вътрешните работи по време на предизборните акции и самите избори, против кметове, членове, деятели и прочие на Движението. Тезата е остаряла. Появи се преди последния парламентарен избор - през ноември предходната година. За изборите през юли от Движение за права и свободи не съобщаваха за сходен " напън ". За подобен говореха единствено от ГЕРБ. Но пък Движението внезапно се сети и дори сезира Брюксел.

Така в този момент Мустафа Карадайъ отново споделя за това, че деятелите на Движението били карани да подписват предупредителни протоколи " с неразбираемо и спорно наличие ", като в голям брой от тях имало предизвестие да не вземат участие в акцията и вота. Карадайъ изиска да знае какви инструкции е са били давани към състава на Министерство на вътрешните работи и оказван ли е напън върху актива на Движение за права и свободи, като на финала бе показал, че изисква документи за всеки съответен случай - мотива, основанието, напътствията и прочие

В отговорът си до него (писмен) Рашков показва, че управлението на министерството (тогава той бе вицепремиер и длъжностен министър) не е давало инструкции към състава на Министерство на вътрешните работи по отношение на гласоподаватели, деятели, партийни членове и прочие на партиите, участнички във вота. " Не са известни случаи жители да са привиквани без законно съображение да подписват предупредителни протоколи ", показва още Рашков.

Министерството работило превантивно, на база " задоволително съображение " за съмнение, че някой може да извърши закононарушение срещу изборните права на жителите.

Посочва се още, че всички събрани материали са изпратени в прокуратурата. Но приложени документи, каквито Карадайъ изисква, в действителност няма.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР