Не може да се направи изводът дали ще бъде намален

...
Не може да се направи изводът дали ще бъде намален
Коментари Харесай

МЗ още не знае дали ще се надгради или не основният пакет здравни услуги след реформата

" Не може да се направи изводът дали ще бъде понижен или уголемен пакетът на здравни услуги, защото НЗОК може да си разреши надграждане. От в този момент не може да се направи изводът. Трябва да се направи разбор на размера действия, с изключение на на цена, тъй като има редица действия, които се регистрират в по-голям размер. " Това сподели заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева в коментар за здравната промяна . Тя добави, че размерът на здравната вноска се резервира и ще бъде остойностена до края на годината. Начева съобщи пред Българска национална телевизия, че е належащо да се направи извода дали в границите на 8 лева могат или не могат да се покрият актуалните действия.
По думите ѝ НЗОК ще бъде безусловно равнопоставена с бъдещите фондове, а изборът на хората ще е напълно непринуден. " Идеята е да има изясненост, бистрота и предвидимост. Ако се постанова да се доплаща това да е техен непринуден избор ", изясни още Начева. 
Тя добави, че " размерът на месечната вноска ще зависи от броя записани лица в бъдещите фондове, от успеваемостта на ръководство на средствата - това е въпрос на конкуренция сред тях. " Начева увери, че фондовете няма да имат право да избират своите клиенти и няма да имат право да дават условия, разнообразни от в началото оповестените. 
По думите ѝ редките болести ще останат в главния пакет на здравното министерство.  Тя увери и, че предлаганият модел е взаимен и няма по какъв начин да облагодетелства едни за сметки на други.
На въпрос по какъв начин новият модел ще помогне на лечебни заведения като тази във Враца, Начева отговори, че повода за положението на такива лечебни заведения е обвързвана с изпадането им във финансови дефицити, дефицитът на медицински личен състав и демографски фактори и условия. 
" Наясно сме, че има неуредици в работата на НЗОК. С новия модел даваме опция кой да се грижи за парите ни за здраве . Това сякаш сега липсва. " Така зам.-здравният министър Бойко Пенков отбрани концепцията за нов здравен модел.
Пред Нова телевизия Пенков беше безапелационен, че фондовете няма да имат право да откажат на даден човек да бъде обезпечен, тъй като е болен от нещо. Точно това е в основата на големите разногласия за американската здравна промяна и предходният американски президент Барак Обама вкара така наречен пакет " Обамакеър " за да задължи застрахователите да не отхвърлят хронично заболели за застраховка, само че сегашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп нападна " Обамакеър ".
Пенков отхвърли и, че фондовете ще свият здравните пакети, тъй като здравният министър определял с наредби какво се лекува. Единствено могат да предложат спомагателни услуги и от там да печелят, акцентира той.
На въпрос какво ще стане със здравноосигурените на повече от едно място, отговорът беше, че осигуровката върви до съответната оптималната кота. Осигуровките не се натрупат една върху друга, а се допълват до оптималния предел, до който можеш да стигнеш, посочи зам.-здравният министър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР