Не може да не сте чували в ежедневието си израза

...
Не може да не сте чували в ежедневието си израза
Коментари Харесай

Откъде идва изразът „куче марка“ - slava.bg

Не може да не сте чували в всекидневието си израза куче марка, само че за мнозина от нас неговата история е мистерия. Откъде в действителност произлиза той?

Днес изразът се използва като разговорно определение за стока с незнаен генезис и ниско качество, само че не постоянно е било по този начин.

Вероятно ще се учудите, че всичко потегля от грамофоните. Изразът е обвързван с картина, която през 1899 година става емблема на една от водещите английски звукозаписни компании. Емблемата на компанията е картина е изобразено куче, което, наклонило глава, седи до грамофон с фуния и слуша. Автор на картината е английският художник Франсис Баро.

Кучето – фокстериер на име Нипър, е принадлежало на брата на художника. След гибелта на брат си Франсис наследил фонограф със записи на неговия глас. Скоро Франсис забелязал, че когато пусне подобен запис, Нипър се доближава до фонографа и се заслушва. Той нарисувал картината с кучето и я нарекъл „ His Master’s Voice “ („ Гласът на неговия стопанин “). С течение на времето HMV става световноизвестна марка в звукозаписната промишленост.

Някога грамофони с тази марка са се продавали и у нас. Английското име е било неясно и труднопроизносимо, по тази причина тези грамофони са придобили известност просто като марка „ Куче “. Именно поради това в описа на Чудомир „ Търговец “ се загатва грамофон „ Куча марка “.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР