Не може да извадим окончателен резултат от една експертиза. Пациентката

...
Не може да извадим окончателен резултат от една експертиза. Пациентката
Коментари Харесай

Синдром убил починалата родилка в Сливен?

Не може да извадим финален резултат от една експертиза. Пациентката от Сливен ражда и 8 часа по-късно изпада в респираторна непълнота. В държавна болница в Плевен казусът стартира при цезаровото сечение. Родилката в Плевен е имала интервенция от дискова херния, като по-късно настъпват проблеми с интубация. Това съобщи проф. доктор Асен Николов - народен съветник по акушерство и гинекология по време на чуване в Здравната комисия за двата случая с умряли родилки в Плевен и Сливен.

"Няма нарастване на майчината и на детската смъртност през последните години ", сподели още той.

"Много години имаше висока детска смъртност, не желая да хвалим системата, само че тя е намаляла в пъти. Компетентните институции се занимават и с двата случая ", добави зам.-министър Бойко Пенков.

"Имаме проблем с изнасянето на информация. Отидохме до болничното заведение в Сливен, където организирахме сериозен диалог. В медицинския одит се откриват пропуски в израждането, само че те не би трябвало да се отразят на раждането и гибелта на родилката. Или синдром се е зародил или затруднение обвързвано с високото й кръвно налягане е довело до гибелта на дамата ", разкри доктор Стоян Борисов, основен секретар на Български лекарски съюз.

"Починалите през 2017 са 5 при над 60 000 раждания. Няма страна в Европейски Съюз без майчина смъртност. В други страни при 100 000 раждания има 11 умряли родилки ", сподели още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР