Не може да има таван на обезщетения при смърт на

...
Не може да има таван на обезщетения при смърт на
Коментари Харесай

Експерти с коментар за тавана на обезщетенията при смърт на пътя

Не може да има таван на компенсации при гибел на пътя. Това е неприемливо. Има инструкция на Европейски Съюз от 2009 година, където са поставени лимитите. Не може да се вкарват нови ограничавания. Просто не би трябвало това да се случва. Според мен или вносителите на измененията са били съществено подведени, или става дума за същински гаф.

Това показа в утринния блок на Българска национална телевизия юрист Петя Керанова по отношение на импортираните промени в Кодекса на застраховането, предусещащ таван на обезщетение от 20 000 лв. при гибел на пътя.

,,Представете си следната обстановка. Случва се някакъв пътен инциден с жертви, съдът взема решение да бъде изплатено обезщетение от 100 000 лв., а застрахователят дава 20 000. Какво се случва тогава? Случва се това, че всички данъкоплатци ще изплащаме това, което застрахователят би трябвало да заплати. Освен това застрахователите не знам да са положили някакви старания в понижаване на войната по пътищата'', разяснява още юристът и напомни, че обезщетения от порядъка на 15 000 или 20 000 лв. се изплащаха към 2004 година.

Според нея хората, които провокират най-често транспортни катастрофи,са такива с административни нарушавания, или даже престъпно проявени.

,,Тези хора би трябвало да заплащат по-висока застраховка гражданска отговорност'', уточни Керанова.

,,Не може да се постави сложи цена на страданието, цена на човешкия живот. Защо Менда Стоянова предлага таван от 20 000, а от сектора - 40 000 лв.? Нещо ми лъха на лобизъм'', разяснява по тематиката специалистът по пътна сигурност Настимир Ананиев.

,,Справедливо би било джигитите да заплащат по-висока "Гражданска отговорност " от рода на 500-600 лв., а другите, които караме обикновено и съблюдаваме законите по пътищата, да плащаме надалеч по-малко'', съобщи Ананиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР