Не може България да е в ЕС, а Гърция да

...
Не може България да е в ЕС, а Гърция да
Коментари Харесай

Комшиите недоволстват: Не може България да е в ЕС, а ние да бъдем изхвърлени

„ Не може България да е в Европейски Съюз, а Гърция да бъде изхвърлена ”, гласи заглавието на изявление в „ Шпигел ” с регионалния шеф на гръцката област Атика Рена Дуру (СИРИЗА). Пред немското списание тя разяснява проектите на гръцките ръководещи за излизане от рецесията. Рена Дуру е отпред на най-многолюдната област в Гърция – Атика, с население към 4 милиона души. Тя е може би вторият по значимост политик в страната, като заема поста си от септември 2014 година, разяснява изданието. След извършения предходната неделя референдум сюжетът за излаз на Гърция от еврозоната изглеждаше все по-реалистичен. Лидери на европейски партии използваха наличието на премиера Алексис Ципрас в Екологичен потенциал при започване на седмицата и му обявиха, че не може да чака взаимност от европейски страни като България, които са доста по-зле от Гърция.

Дуру обаче не е съгласна с тези рецензии, като акцентира, че щом по-бедни страни имат място в Европейски Съюз, то и Гърция заслужава да резервира еврото и да остане в Общността. А управляващите в Атина имат какво да предложат.

„ Гърция има потребност от същински начинания за напредък и развиване. Няма да намерим решение, в случай че проектът е за моята област, нито в намаляването на пенсиите до равнището на тези в Хърватия или в останалите балкански страни, нито в изхвърлянето ни. Не може да държиш България и Румъния в Европейски Съюз, от години да преговаряш с Турция, а Гърция да бъде изхвърлена от европейското семейство”, разяснява тя.

По думите ѝ в случай че проект „ Б” е излизането на Гърция от еврозоната, то никой не би имал изгода от него – нито Гърция, нито Европа. „ Излизането на която и да е страна от еврозоната ще бъде катастрофално”, сподели още Дуру.

Гръцкият политик отхвърли да разяснява въпроса за неналичието на доверие сред ръководещите в Европа и гръцкото държавно управление.

„ Не единствено през последните пет месеца, само че през последните пет години търсим отговори на европейската алтернатива. Нямаме решение за украинската рецесия, в най-близkо съседство в Средиземноморието е сирийската рецесия, не разполагаме с единна бежанска политика, само че спорим за единна финансова политика и нова тактика за напредък и развиване за съюза. По тази причина не желая да разясня настроения. Наистина се нервирам, когато в сходна обстановка ме карат да мисля за връзките сред Шойбле и Варуфакис”, прибавя тя.

За Рена Дуру оставката на Варуфакис не е изненада. По думите ѝ интернационалните медии от дълго време са говорели за това по какъв начин Цирпас ще би трябвало да вземе главата на една жертва. По думите ѝ някогашният към този момент финансов министър е взел отговорно решение.

Според Дуру Европа не би трябвало да прави изключение за Гърция, само че въпреки всичко би трябвало да се разбере, че пактът за непоклатимост не действа от години.

„ В Европа имаме потребност от правила и обща политическа и икономическа рамка. Това, от което не се нуждаем, е ръководител на парламент, който се намесва персонално преди референдум в Гърция, или ръководител на комисия, който насочва обвинявания и ги поддържа с неистинни твърдения”, сподели още регионалният шеф на Атика
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР