Не мога да възприема факта за нормално, че една линейка

...
Не мога да възприема факта за нормално, че една линейка
Коментари Харесай

Министър Ангелов: Не е нормално линейка с пациент да чака часове пред болница |

Не мога да възприема обстоятелството за обикновено, че една кола за спешна помощ ще чака пред болничното заведение, чиято врата е затворена с часове да бъде свален болният, а в същия миг да има човек на 33 години, който да чака за кола за спешна помощ. Или да слезе санитар, или защитата на болничното заведение и да желае PCR тест. Това не може да бъде мотив за постъпване в лечебно заведение.

Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. доктор Костадин Ангелов пред бТВ.

" Максимално бърза ще бъде проверката относно починалия 33-годишен мъж, който се е влошил до момента в който е чакал кола за спешна помощ. Няма да се двоумя, в случай че има хора, които са надвишили правата си и не са си изпълнили отговорностите, да си получат наказванията. Ще изчаквам инспекцията и всеки, който е нарушил разпоредбите, ще си понесе отговорността. Няма да има галеници ", съобщи министърът.

Той добави, че през вчерашния ден е изискал.

" На мен ми трябваха 20 секунди, с цел да схвана, че там няма организация. Всеки четвърти съвсем е със признаци и има потребност от PCR тест. 80 лева имаме за този човек по клиничните пътеки, с цел да бъде проучен, а те ще му желаят PCR. Който нарушава разпоредбите, не е за тази система. Не мога да се съглася, че ще има шеф на болница, който не бил схванал или си прави свои правила ", безапелационен е Ангелов.

По думите му заповедите, които зависят от него са издадени, само че " още веднъж виждаме, че някой желае PCR. Затова се нервирам - това е безусловно неправилно. Щом кметът на София Йорданка Фандъкова желае инспекция, такава ще бъде назначена ".

Той добави, че на него проверка не му е задоволителна. " Какво ще покаже тази инспекция? Има ли някъде документ, че тази кола за спешна помощ е висяла часове пред болничното заведение или заповед, че се желае PCR? Проверката ще покаже, че няма никакви нарушавания, тъй като нямаме писмена заповед. Не може кола за спешна помощ да чака пред болничното заведение. Не може някой да чака колата за спешна помощ. Трябва да се смъкна в Спешно поделение, където му се вършат проучвания, преценя се положението му и в случай че се постанова, се приема в болница. Абсурдно е да седи в колата за спешна помощ и да чака ", заяви още здравният министър.

" Ако толкоз няма лекари, които да влязат, аз ще вляза. Ще прикани и българските депутати, които са лекари, да смъква костюмите, да облекат екипите и да влязат в лечебните заведения ", акцентира здравният министър и добави, че е неприемливо да няма искащи лекари да се включат в борбата против ковид. 

Проф. Костадинов съобщи, че са обезпечени екипи за столичната Спешна помощ, която от дни сигнализира, че е претрупана и не може да смогва с всички сигнали. По данни на здравното министерство, за вчерашния ден има 414 повиквания на тел. 112, а
вечерта – 284.

" Ситуацията е извънредно напрегната. Имаме потребност от още коли, тези коли сме ги обезпечили по линия на Министерство на вътрешните работи, откъдето са обезпечени 25 рейса. В понеделник ще се срещна с всички частни коли за спешна помощ, които по предварителни сметки са към 100, ще създадем среща и с таксиметрова компания, която би могла да даде коли. Идеята е тези хора да бъдат закарани оптимално бързо до лечебните заведения ", каза отрасловият министър.

Той посочи, че ще изиска от огромните лечебни заведения да се слагат фургони на входовете, където да се прави обзор на пациенти със признаци на COVID-19, които не могат да бъдат прегледани от доктор.

За затварянето на нощните заведения Ангелов изясни, че " няма по какъв начин да е издадена заповед, че няма да работят, а медиите да разгласяват клипчета, където някой пуши наргиле и споделя: " Тук ковид няма, всичко е наред ". Това ли е съзнанието на българите? Това ли би трябвало да вършим - да търсим метод по какъв начин да заобиколим закона?, попита той. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР