“Не мога да подкрепя тази приумица на Кирил Петков. Тя

...
“Не мога да подкрепя тази приумица на Кирил Петков. Тя
Коментари Харесай

Методи Андреев за ФАКТИ: Дошло е време премиерът да тропне по масата и да каже: Разтурваме коалицията!

“Не мога да поддържа тази прищявка на Кирил Петков. Тя стои много несериозно”.

Това сподели в изявление за ФАКТИ доцент доктор Методи Андреев, учител, някогашен депутат и ръководител на Комисията по досиетата. Повод за думите му бе апелът на министър-председателя: вместo българската страна да изпрати военна помощ на Украйна, българските жители да дарят “една заплата” за задачата.

“Не става въпрос българските жители да подаряват. Българските жители демонстрираха задоволително със своите дарения и помощ с храна, с квартири. Несериозно е страната да бяга от отговорност. Постъпката на Кирил Петков е тичане от отговорност. Ако се изпрати оръжие на Украйна по този метод, с тези пари, отношението към страната няма да се промени. Ние се изложихме като държава-член на Европейския съюз и НАТО”, безапелационен беше доцент Андреев.

Той разяснява още изказванието на Корнелия Нинова, че в случай че дадем оръжие на Украйна, удължаваме войната. “Относно нелепостите, които приказва Корнелия Нинова, както и сходните ѝ, дано да се върнем във времето на Втората международна война - в случай че Съединени американски щати не бяха снабдявали тогавашния Съюз на съветските социалистически републики, атакуван от Хитлер, със стратегически първични материали, транспортна техника, военна техника и снабдяване, дали Съюз на съветските социалистически републики щеше да устои на Хитлер? Това е прочут факт, за който руснаците не обичат да приказват. Историята обаче е безкомпромисна - без тази помощ и без - забележете, помощта на Украйна, която тогава е част от Съюз на съветските социалистически републики, Хитлер щеше да превземе Москва, щеше да стигне и до Урал. По време на Втората международна война Украйна, дружно с Беларус, развиват мощни партизански придвижвания и стопират големи немски дивизии. Съединени американски щати, макар немския подводен флот, основават настоящ кулоар, който зарежда Съюз на съветските социалистически републики с всичко належащо на една страна, нападната от агресор - транспортна техника, военна техника, в това число със самолети, муниции, хранителни артикули. Нека си зададем следния въпрос - а по какъв начин Англия помагаше на Титовите партизани с оръжия, по какъв начин помагаше и на гръцките партизани с оръжия?

Ако използван логиката на Нинова, че давайки оръжие на нападнатата страна, ние удължаваме войната, то тогава не е имало смисъл преди време да се оказва помощ. И Хитлер щеше доста елементарно да се оправи с нападнатите от него страни. По същата логичност, за какво да се се подвига Априлското въстание, за какво ще дават на българските въстаници оръжие? Една част от оръжието, което се употребява в Априлското въстание, също е импортирано извън, България тогава не е произвеждала оръжие. Историята изцяло оборва безсмислената, тъпа и нагла позиция на Нинова. За страдание като Нинова в България има много. Такива са и копейкиновците, както и най-различните патриотари, които свързват патриотарството си с коленопреклонно отношение към диктатора Путин”, сподели още Методи Андреев.

“След като България е член на Европейския съюз и НАТО, откакто ние се солидаризирахме с жертвата Украйна, за какво спряхме? Нали би трябвало да дадем на бащите, на синовете, на мъжете на Украйна оръжие, с цел да защитят себе си и своите фамилии? Как другояче да стане - Путин да влезе, да избие една част от хората, които не са съгласни с него, а друга част да изпрати в лагери? Твърдението на Нинова, че даването на оръжие удължава войната, е цинично. Даването на оръжие дава късмет на нападнатия, дава късмет на жертвата да може да се опълчи на нападателя, на агресора и да опази своята страна. Като не даваме оръжие на Украйна, поддържаме Путин, даваме му опция да ликвидира Украйна като страна. Украинският народ свързва своето бъдеще със своята страна. Представете си на следващия ден България бъде нападната - в случай че следват логиката на Нинова, нашите сътрудници не би трябвало да ни дават оръжие, с цел да завърши по-бързо войната. Това е нагла, малоумна и тъпа позиция”, безапелационен бе той.

“Проблемът е, че Кирил Петков се хваща на въдицата на Нинова. Да, може да загуби властта си, може обединението да се разпадне. Има обаче правила, които не би трябвало да бъдат прекрачвани. Какво значи “аз персонално поддържам концепцията за предоставяне на оръжие, само че дано да не гласуваме в Народното събрание”? След като Народното събрание няма да гласоподава, Министерският съвет може да вземе решение”, счита още доцент Андреев.

На въпроса до какво може да докара бягането от отговорност на премиера, той отговори по този начин: “Единствено до това да продължаваме да се излагаме. У нас имаме една доста хубава сентенция - хем сърби, хем боли. Ако можехме да вършим шпагати, нямаше да бъдем толкоз нещастни в своята история. Ние обаче не сме по шпагатите, ние сме по това да прекланяме глава, да се снишаваме. Навремето другарят Тодор Живков твърдеше, че е време да се снишим. Нашата страна има липса на национално самочувствие, тъй като сме създали едно-единствено нещо сами - Съединението. Всичко останало не сме могли да създадем сами. Все сме чакали някой различен да ни свърши работата, все сме се уповавали на освободители и виждаме на какви освободители сме случвали. Има една истина - че колкото пъти търсиш непоклатимост от Русия, толкоз пъти получаваш взаимозависимост. Русия не може да бъде страна, с която да бъдеш в близки, другарски връзки. Ако влезеш в такива връзки, рано или късно ще изпаднеш според. В връзките си с Русия би трябвало да търсиш изгодата си, само че никога да не чувстваш признателност. Много от българите усещат признателност - заради неприятно обучение по история, заради възпитанието си през първите седем години, и считат, че свободата им е подарена.

Свободата не е подарена, тя е заслужена с доста въстания, с доста жертви. Да не приказваме, че за тази независимост България заплаща целия си златен запас. Да не приказваме, че тази независимост изобщо не е била в стратегическите цели на Руската империя, която е търсела опция да овладее пътищата към Дарданелите и проливите. Тази нейна цел е съвпаднала с упованията на българите, само че не трябва да бъдем признателни за това по метода, по който в този момент го демонстрираме. Истината е елементарна - има една държава-жертва, това е Украйна, и една държава-агресор, това е Русия. Не можем да бъдем на страната на агресора и освен не можем - ние би трябвало да помогнем на жертвата да опази своя народ, да опази своята нация, другояче ставаме съучастници в убийствата на Путин посредством неговата армия”.

“Вместо да се въртим като калайджии, министър председателят би трябвало да каже - ще развалим обединението, само че ще дадем оръжия на Украйна. Това е ценностен избор. Коалиции се вършат и се скапват. “Има подобен народ” към този момент имат ясна и вярна позиция. Остава Българска социалистическа партия. Знам, че надълбоко в себе си водачите на Българска социалистическа партия доста добре схващат, че фактически е належащо оръжие, а думите им са просто една измама за русофилите и путинофилите, които гласоподават за тях, с цел да не “пуснат” този път за копейкиновци или Стефан Янев. Премиерът би трябвало да покаже, че е ново потомство политик, че за него пред оставането на власт има граници, които не могат да бъдат преминати. Недаването на оръжие на Украйна е такава граница. Когато би трябвало да се избере оставането на власт или отбрана на основополагащи правила, избираш правилата, а по-късно още веднъж излизаш и се бориш да успееш. Това извъртане единствено понижава възможностите му за триумф при едни възможни избори”, счита доцент Андреев.

Той споделя тезата, че тече дейна акция за събаряне на държавното управление. “От една страна, държавното управление фактически е подложено на напън. Вижда се, че има извънредно отрицателна акция. Всяко нещо, което министър председателят и неговото държавно управление създадат или не създадат, е подложено на рецензия. В последна сметка обаче има правила, които не би трябвало да се престъпват”, счита тогавашният депутат.

“Аз самият бях в парламентарната група на ГЕРБ като гражданската квота, умерено можех да заставам там като депутат - и до момента там виждаме и Тома Биков, и Даниел Митов, и представители на Съюз на демократичните сили, единствено че имаше граница, която не желаех да мина. Още през второто ръководство на Борисов разбрах, че Борисовото ръководство е путинофилско, че е ръководство, което работи срещу същинската интеграция на България в Европейския съюз и НАТО. Затова тогава направихме “Групата за натиск” дружно с Петър Славов и Мартин Димитров - с цел да може да има и по-независима политика. Тогава Петър Славов и Мартин Димитров, като народни представители от “Реформаторския блок”, който въртеше опашка към ГЕРБ, и аз, като гражданска квота от ГЕРБ, доста пъти гласувахме “против” в знакови гласувания. Не желаех да мина тази алена линия, по тази причина обществено се държах без значение от ГЕРБ. В последна сметка по този метод им пожелах доста здраве. Ясно е, че човек би трябвало да се реши в един миг. В противоположен случай, когато се огледа в огледалото, няма да се хареса. Дошло е времето министър председателят да тропне по масата и да каже - разтурваме обединението, приканвам моите народни представители да гласоподават за изпращане на военна помощ на Украйна, а ние отиваме на нови избори”, приключи доцент Методи Андреев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР