Не мога да подам оставка, защото някой пали някъде, където

...
Не мога да подам оставка, защото някой пали някъде, където
Коментари Харесай

Министърът на културата не смята да подава оставка заради Царските конюшни

" Не мога да подам оставка, тъй като някой пали някъде, където аз съм обезпечил нужната защита от позиция на Закона за културното завещание. Предварителният статут ще бъде съборен в съда, поради множеството притежатели... Какъв е смисълът да дойда след 3 месеца тук и вие да ме питате за какво падна в съда? " Това сподели министърът на културата Боил Банов в коментар за пожара на " Царските конюшни ", обяснявайки за какво още няма статут на културна полезност за обекта. Министърът обаче акцентира, че нищо не можело да се случи на " Царските конюшни " що се отнася до градеж на нещо друго там, тъй като били хем под забрана, хем под защита.

Има непознаване на закона - постройката е социална, каква е логиката да се пали, не може да се случи друго, с изключение на да бъде възобновена, безапелационен беше министърът на културата, който имал данни, че горялата постройка е на Министерство на вътрешните работи, само че не можел да бъде 100% сигурен. На въпрос обаче какво се случва, в случай че няма защита, откакто постройката се охранява от притежателя, министърът не можа да отговори .

Банов призна, че е бил сюрпризиран от случилото се и посочи, че такива вид изяви като тенденциозен палеж са безсмислени, тъй като притежателите са длъжни да възстановят всичко.

" Има значение, че тази постройка се охранява по реда на Закона за културното завещание. Тя действително е със статут на монумент на културата ", сподели още Банов пред bTV и добави, че по-голямата част " Царските конюшни " са благосъстоятелност на Министерство на вътрешните работи.

В отговор на въпрос дали усеща отговорност за случилото се Банов отговори негативно.

От своя страна зам.-министърът на Министерство на вътрешните работи Стефан Балабанов даде следния отговор на въпроса дали изгорялата постройка е благосъстоятелност на министерството: " Предполагам, че имаме там някаква постройка, само че коя е тъкмо... Не това е най-важното, значимото е, че сътрудниците избавиха парцела. Справката ще я създадем, ще проверяваме дали пожарът е тенденциозен или не. Всички здания, благосъстоятелност на министерството се охраняват. Ние имаме стотици здания, не бих могъл да кажа коя по какъв начин се охранява, по какъв начин е зародил пожарът ще го кажат експертите. Не може да се каже от през вчерашния ден за през днешния ден дали е тенденциозен палеж. Не мога да схвана за какво обществото не одобри, че един клошар може да аргументи пожар. Разбира се, че има големи ползи, само че ние работим с данни. "

Позицията на Столична община

Без всякакво отсрочване да се завърши статутът на национална културна полезност за всички обекти, които я заслужават – това съобщи зам.-кметът на София по обучение и просвета Тодор Чобанов. Той призна, че процедурата това да се случи е комплицирана, тъй като трябвало да се уведомят " всичките многочислени притежатели " на " Царските конюшни ", като обаче не се ангажира да каже дали има 20 притежатели в този комплекс. И добави, че предходната година основният проектант на София Здравко Здравков е отказал " недобро капиталово желание ". Попитан по отношение на това кой е желал да строи в комплекса, основният проектант не сподели съответно име, а уточни, че било комерсиално сдружение. Проектът бил за 12-етажна постройка, а отводът е още от предходната година.

Здравко Здравков разяснява и, че би трябвало да бъде тествано кой е действителният притежател на горялата в събота против неделя постройка (княжеският щал, който обслужвал конюшните). Ще го свършим още през днешния ден, добави той. Ако обаче не бъде открит притежателят, щели да се разходват обществени средства за възобновяване. Архитектът не знаеше и дали горялата постройка е била застрахована. Здравков сподели и, че при монументи на културата може да се вършат единствено консервационни и реставрационни действия. На експлицитен въпрос дали щеше да е по-различно и да се цели предстоящ градеж, в случай че постройка със статут на културна полезност изгори, Здравков отвърна, че няма по какъв начин да е по-различно. Главният проектант разгласи и, че целият комплекс от здания е едно цяло, само че не всяка постройка в комплекса можело да бъде монумент на културата, само че Подробният организационен проект (ПУП) е механизмът, с който можело да се резервира комплексът.

Как е тръгнал пожарът

Пламъците потеглиха от покрива и засегнаха последните етажи. Това съобщи един от очевидците на пожара – Халед Домуш. Друг очевидец – Елица Денкова, обаче е видяла надалеч по-рано бял дим по здрач, като миришело на изгоряла пластмаса. Денкова твърди, че се е обадила на пожарната, само че от там ѝ споделили да следи и в случай че има пламъци, да подаде сигнал отново . " Легнах си в 0:30 часа, нямаше нищо, само че се разсъниха след два часа и целият покрив гореше ", сподели дамата. Тя добави, че не е виждала клошари да влизат, само че Халед я опроверга, че от другата страна на улицата е имало проход и от там влизат хора, в това число деца.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР