Не мога да обещая, че подаването на кандидатура за ERM-2

...
Не мога да обещая, че подаването на кандидатура за ERM-2
Коментари Харесай

България все пак няма да кандидатства за чакалнята на еврозоната до дни

Не мога да обещая, че подаването на кандидатура за ERM-2 ( " чакалнята " за eврозоната) ще е идната седмица, ще е толкоз скоро, колкото може. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев по време на Пловдивския стопански конгрес.

Наскоро финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че до дни България ще стартира договаряния за влизане по едно и също време в ERM-2 и Европейския банков съюз. Според Дончев обаче това няма да е чак толкоз бързо.

По време на Пловдивския стопански конгрес вицепремиерът разяснява, че въвеждането на еврото ще усили доверието на вложителите и пазарите към България и добави, че най-важният резултат е политически.

„ Еврозоната е ядрото на Европа, а България по ред аргументи не може да си разреши да бъде в периферията “ , сподели той, представен от БНР.

Дончев добави, че сегашният стопански растеж не е задоволителен, с цел да може България да догонва по-развитите страни от Европейски Съюз и за тази цел растежът би трябвало да бъде най-малко 6% годишно. Според вицепремиера основен фактор за интензифициране на растежа е образованието.

По думите му налагането на мита от страна на Съединени американски щати няма да се отрази сензитивно на българската стопанска система, защото стокооборотът ни с Америка не е забележителен, само че политическите следствия от този акт ще са съществени.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР