Не мога да кажа дали президентът ще има основания да

...
Не мога да кажа дали президентът ще има основания да
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Президентът има основание да забави отстраняването на главния прокурор

Не мога да кажа дали президентът ще има учредения да отхвърли предлагането на Висш съдебен съвет за отстраняването на основния прокурор, само че може да има съображение да го забави.

Това сподели доцентът по конституционно право Наталия Киселова пред бТВ за импортираните от основния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд питания – за анулация на механизма за следствието му и по-ниския кворум за отстраняването му, както и за легитимността на Висш съдебен съвет в изминал мандат.

След като Висш съдебен съвет взе решение да направи предложение да президента за освобождение, то би трябвало да постъпи през днешния ден или на следващия ден. Държавният глава ще има няколко дни да се запознае. Той ще може да освободи основния прокурор или да го върне предлагането, подсети Киселова.

Част от тезата на господин Гешев е, че той показва право на мнение по думите, по които беше задвижена процедурата за отстраняването му. Член 10 от Европейската спогодба споделя, че правото на независимост на мнение би трябвало да подсигурява престижа и безпристрастността на правораздаването, продължи тя.

Указите на президента подлежат на надзор за конституционност в Конституционен съд, по тази причина и господин Гешев избърза и го сезира с две претенции. В околните дни може да има съвещания за искане по допустимост, само че Конституционният съд към момента не е задвижил процедурата да насрочи съвещание, акцентира тя.

Да, сега господин Гешев е основен прокурор. Повдигат се няколко въпроса – дали е в командировка или в отпуск. Част от дейностите, които е подхванал, са във време, в което твърди, че е в отпуск. Мандатът му ще бъде преустановен, когато указът за освобождението му не се подпише от президента, добави Киселова.

Етикети: доцент Наталия КиселоваИван ГешевРумен Радев
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР