Не мисля че се задават предсрочни избори. Решението е в

...
Не мисля че се задават предсрочни избори. Решението е в
Коментари Харесай

Ще остане ли Румен Томов кмет на Благоевград?

Не мисля че се задават предварителни избори. Решението е в компетенцията на съда. Върховният съд ще реши дали ще има предварителни избори в града. За мен са дали своят вот 18 000 души и аз нося отговорност. Това съобщи в утринния блок на БТВ Румен Томов, кмет на Благоевград.

Припомняме, че Административен съд – Благоевград анулира като незаконосъобразно Решение № 300-МИ/20.12.2019 година на Общинска изборна комисия (ОИК) – Благоевград, с което е отказала да приключи предварително пълномощията на Румен Георгиев Томов, разгласен за определен за кмет на Община Благоевград. Съдът изпраща преписката на Общинска изборна комисия – Благоевград за ново изговаряне съгласно напътствията на съда по тълкуването и използването на закона, дадени в постановения правосъден акт.
Съдът: Трябва да се прекратят пълномощията на кмета на Благоевград

Според съда, оспореното решение е в несъгласие с материалния закон. Румен Томов не е извършил нито едно от трите условия на чл.41, алинея 3 от Закон за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА). В едномесечен период от оповестяването на изборния резултат Томов, в качеството си на кмет, не е подхванал дейности по преустановяване на комерсиалната си активност посредством изтриване на Едноличен търговец и не е уведомил документално за това, както Председателя на Общински съвет (ОбС) – Благоевград, по този начин и ОИК – Благоевград в инструкции период до 04.12.2019 година Неизпълнението на което и да е от трите условия води до предварително преустановяване на пълномощията на лицето, което не е съобразило своето държание с тях.

"Общинската изборна комисия е самостоятелен орган и ще преценяват на свое съвещание дали оставам кмет ", разкри още той.

"Няма норма в закона, която споделя, че в 30-дневен период би трябвало да се заличи компания на определен кмет. Предприел съм дейности за прекачване. Законодателят е дал този период за известяван за благосъстоятелност ", разяснява Томов.

"Аз и моят екип сме спазили закона ", съобщи кметът на Благоевград.

"Финансовото състояние на града е трагично. Имаме 7 млн. лева заеми. От тях ще получим дребна част от държавното управление. Общите отговорности на общината бяха 16 млн. лева, а за 3 месеца ръководство понижих дълга с 3 млн. лева ", разкри Румен Томов.

"Има нередности в заплащанията за фестивала „ Франкофоли “, Открихме дублирани заплащания ", приключи кметът на Благоевград.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР