Не мисля, че Русия може да си позволи да загуби

...
Не мисля, че Русия може да си позволи да загуби
Коментари Харесай

Петков: Твърдата ни крачка за руския газ помогна на ЕС да заеме същата позиция

" Не мисля, че Русия може да си разреши да загуби целия Европейски съюз. Това, че България направи тази твърда първа крачка , оказа помощ на целия съюз в този момент да заеме същата твърда позиция. Получих поздравления за позицията ни от доста европейски водачи. Аз персонално не се тормозя по тази тематика ". Това разяснява пред публицисти министър председателят Кирил Петков във връзка с отхвърли на България да заплаща за вноса на съветски газ в рубли.

" Путин доста би се радвал, в случай че България беше приела неговите условия . Това би посочило, че първата страна от Европейски Съюз към този момент се е поддала на това извиване на ръце. Това му беше първата задача. Другото като цел, може би, беше, че в случай че не се поддаде и цените на газа се качат много - българското държавно управление да падне. Това би дало доста неприятен сигнал към другите европейски страни. За наша наслада, не се случи нито едното ", сподели министър председателят.

На въпрос какво е мнението му по отношение на обвиняването от страна на ГЕРБ в неистина във връзка с обезщетенията за тока за бизнеса, Петков съобщи: " ГЕРБ няма какво да ги разясняваме. Те непрестанно се пробват да вкарват някакви подправени вести. Планът, който държавното управление направи против инфлацията, е невиждан. Единствената им цел е да пораждат напрежение ".

Премиерът разяснява и думите на еврокомисаря по разширението, че чака България да даде зелена светлина за Северна Македония до дни.

" Аз като министър председател не поемам никакви задължения независимо. Ако нещо ще се случва, то първо би трябвало да е на база на Министерството на външните работи, да минем през съдружен съвет, да се реши в Народното събрание и тогава да се поеме ангажимент ", изясни Петков.

По думите му е подправена вест, че той има независими сделки по тематиката.

Относно отстъпката за гориво , Петков посочи, че сега Министерството на финансите е в връзка с представители на бензиностанциите и е чака скоро да има ясна процедура по какъв начин това ще се случи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР