Не мисля че познавам хора, които не искат да бъдат

...
Не мисля че познавам хора, които не искат да бъдат
Коментари Харесай

Съжалявам, сгреших! - уверените нямат проблем да го кажат

Не мисля че познавам хора, които не желаят да бъдат одобрявани от останалите за уверени и решителни. Едно е обаче да изглеждаш убеден и напълно друго е в реалност да бъдеш подобен.

Истинската убеденост идва от вътрешната страна. Ние можем да я усетим както в себе си, по този начин и у хората към нас. Тя се показва посредством нашите жестове, метода, по който се държим и това, което споделяме на другите.

Ето 7 изречения, които уверените хора употребяват непрекъснато:

1. „ Не зная “

Хората, които не са уверени в себе си, постоянно изпитват най-голяма потребност да бъдат одобрявани за способени и знаещи. Те се опасяват, че това, което споделят, няма да бъде взето съществено, и затова компенсират неналичието си на убеденост с пресиления и даже надменно държание.

От друга страна, уверените хора не се опасяват да си признават, че не знаят нещо. Фразите от рода на „ Не знам, само че това е добър въпрос “ и „ Не съм сигурен, само че ще схвана “, демонстрират убеденост и интерес.  

За страдание в света на бизнеса към момента съществува концепцията, че с цел да бъдеш добър водач би трябвало постоянно да знаеш какво да кажеш. Това е илюзия. Истината е, че положителните водачи не знаят всичко, само че постоянно са подготвени да научат повече. Работата на водача е да слуша деликатно хората, които знаят повече от него по избрана тематика, и да взема сложни решения въз основа на начуеното от тях.

2. „ Съжалявам “

Неуверените хора заобикалят да споделят, че съжаляват за нещо, тъй като считат това за израз на уязвимост. Те вършат всичко допустимо, с цел да избегнат поемането на отговорност за своите дейности – отхвърлят да са създали неточност, упрекват другите и пренебрегват непознатото мнение. Те си мислят, че когато споделят „ Сгреших “ другите в действителност чуват „ Аз съм несръчен “.

Уверените хора нямат никакъв проблем с това да кажат нещо от рода на: „ Съжалявам, сбърках. Може ли да опитаме още веднъж? “ или „ Съжалявам, не осъзнавах, че думите ми може да бъдат признати по този метод “. Поднасянето на опрощение при направена неточност е една от сигурните черти, по които може да разпознаете уверените хора.

3. „ Не “

Думата „ Не “ може да бъде една от най-трудните за изричане, изключително в случай че човек е отраснал в дом, в който не му е било позволявано да я споделя. Ако не сте имали опция да изградите здравословни персонални граници като дете(или сте били наказвани за това), има огромна възможност с годините да се превърнете в човек, който прави всичко, с цел да извършва желанията на другите.

Нека не се залъгваме, множеството хора нямат добре построени персонални граници. Истината е, че е нужно време и процедура, с цел да се научите да казвате „ да “ единствено когато в действителност желаете да вършиме нещо.

Уверените хора отделят особено внимание на основаването на персонални граници. Те споделят „ не “ постоянно, когато имат такава потребност. Те схващат, че в случай че някои не почита техния отвод или нападна нападателно границите им, то казусът е в него, а не в самите тях.

4. „ Как си? “

Увереността е резултат от построяването на постоянни връзки. Защо ли? Когато имате здрава връзка с някой, вие се чувствате свободни да бъдете себе си и да поемате опасности, тъй като знаете, че „ в случай че паднете, постоянно ще има кой да ви хване “. Когато уверените хора питат някой „ Как си? “, те в действителност се интересуват от неговия отговор.

5. „ Искам да кажа нещо “

Уверените хора не се опасяват да споделят това, което мислят. Те се подготвени постоянно да изразят концепциите си, даже когато знаят, че това може да докара до пораждането на някакъв спор. Това не значи, че те са конфликтни персони, а просто, че отстояват своите убеждения, даже когато това не е елементарно и комфортно.

6. „ Да, благодаря “

Уверените хора знаят по какъв начин знаят по какъв начин да дават и по какъв начин да получават. Те не са безчувствени стоици, които считат че са си самодостатъчни. Уверените хора не се опасяват да търсят помощ от другите, нито пък ги отбягват, когато позициите са обърнати. Те знаят, че никой не е станал популярен, разчитайки единствено на себе си.

7. „ Разкажи ми повече за това “

Вместо непрекъснато да проповядват личните си визии и хрумвания, уверените хора отделят време, с цел да изслушват деликатно това, което хората към тях споделят. Ако не го схващат, те задават въпроси и желаят уточнения.

........................

Мелани Къртин за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР