Не мисля, че можем да кажем лошо качество дефинитивно, защото

...
Не мисля, че можем да кажем лошо качество дефинитивно, защото
Коментари Харесай

Специалист по хранене посочи вредите от глюкозо-фруктозния сироп, с който са бъкани напитките у нас

Не мисля, че можем да кажем " неприятно качество " окончателно, тъй като за много храни разликите не са основни. Даже химиците, които работиха по тези проби от нашия център, настояват, че за повече от индикаторите разликите в състава са въпрос на разлики в употребяваните способи, като проблем, обвързван с неточности, изобщо в тоя позволен толеранс, който се позволява при употребяваните способи. Това съобщи проф. Стефка Петрова от Националния център за публично здраве и разбори, разяснявайки откритите разлики в качеството на храните и напитките, предлагани у нас и в Западна Европа. Според проф. Петрова, въпреки и много дребни, разликите въпреки всичко не са в удобна посока. Тя сподели, че е очаквала този проблем и първите данни за такива разлики са били получени при едно проучване още през 2010 година. Тя посочи, че сега е проучен един много дребен набор от артикули.

„ Това, което сме изследвали, е много дребен набор от артикули. Едно-две десертчета, 1-2 шоколада. Там разликите не са основни по отношението наличието на какао, на мляко, само че въпреки всичко са в посока на минус”, уточни тя пред Българска национална телевизия.

Що се отнася до замяната на захарта с глюкозо-фруктозния сироп, проф. Петрова напомни, че преди повече от 10 години американците са разгласили доста необятно проучване, в което откриха връзка сред потреблението на питиета, подсладени с глюкозо-фруктозен сироп и затлъстяването, диабет вид 2, риска от сърдечносъдови болести.

И това е забавно - ​Енергийните питиета - потрес за организма - още по тематиката четете на най-хубавия здравен уебсайт zdrave.to

„ Това изследване провокира лавина от проучвания, някои от които отхвърлят посочените вреди. За да се употребява като енергиен източник, фруктозата би трябвало да се преработи от черния дроб. В черния дроб, според от количеството, което се приема, главно се трансформира в глюкоза. Но когато е в по-голямо количество, метаболизмът се измества и забележителна част от тази фруктоза се трансформира в триглицериди и в мастни киселини, които усилват риска от омазняване на черния дроб”, изясни тя.

В напитките, които се създават в Съединени американски щати и употребяват по целия свят, наличието на фруктоза в този фруктозо-глюкозен сироп е по-високо. Счита се, че одобряваме по-големи количества свободна фруктоза, което основава избрани опасности.

Ние сме на 5, 6-7 място в Европа по периодичност на свръх тегло и затлъстяване. В първите години на ученическата възраст, от 7 до 10 години, изключително при момчетата затлъстяването е по-високо. При момиченцата се усилва във възрастта на пубертета. При възрастното население имаме непрекъсната наклонност в затлъстяването.

Яден по-мазни, по-сладки храни, движим се по-малко. Всяко изместване на питателните артикули към по-високо енергийни, с по-високо наличие на мазнини и захари води до по-голям риск”, уточни експертът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР