Не мисля, че г-жа Бетина Жотева е реагирала подобаващо и

...
Не мисля, че г-жа Бетина Жотева е реагирала подобаващо и
Коментари Харесай

Захариева: Бетина Жотева не реагира подобаващо

Не мисля, че госпожа Бетина Жотева е реагирала уместно и съответно, само че в последна сметка тя е прочувствен човек и може би и аз също бих реагирала по този начин, когато някой каже „ от първо лице знам “ за нещо, което въобще не е истина.

Това разяснява министърът на външните работи и вицепремиер по правосъдната промяна Екатерина Захариева в предаването „ Тази заран “ по bTV във връзка разразилия се през вчерашния ден скандал с члена на Съвет за електронни медии Жотева и дългогодишния радиожурналист Къдринка Къдринова.

Вчера Къдринова сподели, че е била застрашена от Жотева и популяризира запис от съвещание на парламентарната медийна комисия от преди седмица, на което се дискутира бъдещето на радио „ България “. Къдринова пита Жотева дали е правилно, че е декларирала пред испаноговорящи посланици, че Захариева поддържа закриването на радиото – информация, която имала от първо лице. На записа се чува Жотева да предизвестява да не се пробват да я вкарат в конспирация и фразата: „ Ако си отворите устата още един път за мен, ще видиш какво става “.

Това е неуместен скандал, сподели Захариева. Тя удостовери, че информацията е погрешна, тъй като тя самата не е говорила с Жотева от месеци, т.е. няма по какъв начин да ѝ е споделила, че поддържа закриването на радиото. Освен това Министерството на външните работи и тя самата са имали публична позиция преди съвещанието на комисията, а и в диалог с шефа на радиото била декларирала ясно, че съгласно нея ще бъде неточност да се спре излъчването на други езици. За мен е значимо то да се резервира и даже да стане по-популярно, сподели министърът.

Включването на прокуратурата в изпълнителната власт би било неточност – това няма да подсигурява независимостта ѝ, разяснява още Захариева. Има разнообразни системи, само че ми се желае да се фокусираме по какъв начин да подобрим нашата, а не непрестанно да променяме. Нека разговорът да е професионален, а не с нападки, добави тя.

Според нея директният избор за членове на Висшия правосъден съвет от съдийската гилдия е бил почтен.

Що се отнася до така наречен „ Болтгейт “ – абсурда с падналите и разхлабени болтове на автомобила на Националната работа за защита (НСО), който транспортира ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, министърът сподели, че той е „ знак за извънредно напрегнати връзки и, за жалост, изместване на фокуса от промяната “.

От няколко дни, като се изключи че е министър на външните работи и вицепремиер по правосъдната промяна, Захариева е и народен координатор по антикорупционните политики. Запитана по какъв начин ще съвместява отговорностите, тя отговори, че „ антикорупцията е част от правосъдната промяна и то много сериозна, тъй че двете неща се припокриват отчасти “.

Като външен министър тя разяснява и визитата на македонския министър председател Зоран Заев в България. До през вчерашния ден по обяд имаше над 175 отрицателни изявления за България в пресата в Македония, по-късно спряхме да броим. Беше обещано обръщение, че Македония желае да върви по пътя на еворопейската интеграция и желае да оправи връзките със съседите – това ли е неприятното, което се случи тук?, попита тя.

Посланието на двамата министър председатели – гостът и Бойко Борисов, беше доста ясно – да честваме дружно историята си, това е европейския метод. Евентуалният предстоящ контракт за добросъседство е алегоричен, само че не е задоволителен. Той надгражда декларацията от 1999 година Ние не желаеме нищо по-различно от договорите с другите страни, сподели Захариева и добави, че визитата на Заев и Борисов на паметника на Самуил, посланията, задължението да честваме дружно и други дати, които ни свързват, са били по-символични.

Министърът прикани по-малко да се заиграваме с националистическата вълна.

За свадите с произхода на кирилицата тя сподели, че е ясно кой е основал глаголицата, къде е основана кирилицата и по чия поръчка.

Захариева не знае дали има формален отговор на поканата на българския президент Румен Радев към съветския му сътрудник Владимир Путин да посети България следващата година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР