Не минава седмица, без да разберем за ново фалшиво видео,

...
Не минава седмица, без да разберем за ново фалшиво видео,
Коментари Харесай

Експеримент: Трудно ли е да се създаде дийпфейк

Н е минава седмица, без да разберем за ново подправено видео, което обикаля обществените мрежи. Политици, актьори, публицисти популяризират какво ли не, без даже да подозират. Лесно ли е да се направи едно такова видео и какъв брой коства?

Скорошен случай от Гърция разбуни духовете - 14-годишна отлична ученичка беше забъркана в скандал с порнографско видео.

" Учителите звънят на фамилията и споделят: „ Дъщеря ви е забъркана в секс скандал. Нейни голи видеа обикалят чатовете на учениците. Момичето беше ужасно обезпокоеното, трябваше да се изяснява и оправдава, че това не е истина. Дори приятелите ѝ не бяха на нейна страна. Повярвали са, че това видео е същинско. А в действителност някой е взел фотосите ѝ от Instagram и ги е инсталирал по доста меродавен метод в порнографско видео. Най-притеснителното е, че когато разследвахме до дъно случая, разбрахме, че причинителят е неин съученик, който просто желал да ѝ навреди, да изпъкне пред останалите с това, че е унищожил репутацията на едно мъдро, усърдно момиче с положителни оценки ", съобщи Кели Йоану, изпълнителен шеф в Институт по киберсигурност.

Това е 10-ият подобен случай в Гърция от началото на годината. След него идва въпросът: щом възпитаник съумява да направи едно подправено видео, което да наподобява като същинско, какъв брой лесна е тази задача. Екип на направи опит да сътвори такова видео с гласовете и облиците на водещите на предаването. За задачата избра специалиста по киберсигурност Симеон Нгуен, който да инсталира фрагменти от видеа с Мира Иванова и Виктор Николаев. Той споделя, че ще са му нужни не повече от два часа. След по-малко от час към този момент чуваме гласа на Виктор Николаев.

" Ако действителният запис не е задоволителен, може да се основат спомагателни, с разнообразни вариации в отговорите и да пуснеш, каквото ти би трябвало ", изясни Нгуен.

Той показа забавна обстановка. " Изпълнителен шеф получава позвъняване от компания сътрудник, откъдето го молят да преведе пари към друга компания, към друга банкова сметка. Това му коства 230 000 евро. Честно казано, всеки може да го направи за наслада или злощастие, стига да има 20 $, които може да отдели ", уточни той.

" Само би трябвало да можеш да влезеш в интернет. Няма толкоз характерен глас, който да не може да бъде репликиран. Подкастите, където човек се изрича по-дълго, са съвършени ", добави специалистът.

В ГДБОП все по-често получават сигнали за дийпфейк видеа. " През последните месеци случаите зачестиха. Има няколко интернет уеб страницата, които против възнаграждение оферират сходна опция ", изясни Владимир Димитров от отдел „ Киберсигурност ”.

Или другояче казано за по-малко от 40 лв. – можеш да си позволиш да бъдеш и Мира Иванова, и Виктор Николаев, и всеки, който има задоволително видеа в интернет.

Според Симеон Нгуен такива софтуери все още са законни. Все още няма регулации, които да ги не разрешават, само че Европейският съюз работи над това.

Експертът тества различен програмен продукт, с цел да обработи гласа на Мира Иванова. " Каквото напишеш, това може да го накараш да каже – без значение какъв брой е брутално, нецензурно, уронващо репутацията. Започват да се появяват и софтуери, които се пробват да засичат дали такива видео- или аудио файлове са подправени. Те към момента са в доста начална фаза и не е 100% несъмнено дали ще съумеят да се оправят с видеата ", изясни Нгуен.

След качване в такава система обаче тя не засича фрагментите като подправени. " Технологията не е съвършена към момента и на моменти се вижда по какъв начин придвижването на устните не е синхронизирано с аудиото – има някои грешки, мигания. Критичното мислене е най-хубавото, което можем да използван. Ако на някого доста незабавно му би трябвало нещо да се случи на момента и е съмнително, по-добре да ревизира повторно и да не се доверява просто ей по този начин на съмнителни позвънявания ", прикани той.

И в случай че тук технологията към момента има накъде да се развива и има ясни белези, които подсказват, че видеото е подправено, в Гърция даже киберекспертите се тормозят - все по-трудно е да се разграничи неистинско от действително видео.

Така гръцки " ало " измамници съумяват да излъжат една майка, че чува личния си наследник по телефона. " Отиват при нея и споделят: " Трябва да дадеш всичките си спестени пари, тъй като синът ти е потърпевш в злополука, в болница е и би трябвало да му се направи незабавна интервенция ". Жената не им повярвала първоначално. Но те споделили: " Ето, в този момент ще му звъннем ". Звъннали на някого, който просто пускал преправени записи с глас, съвсем като този на момчето. Той бил взет от негови видеа в обществените мрежи. Жената в действителност повярвала, че това е нейният наследник и дала всичките си пари - към 5000 евро ", описа гръцкият киберексперт Кели Йоану.

В множеството случаи в Гърция причинителите на дийпфейк измами още са на независимост, тъй като голяма част от тях са възпитаници и законът ги пази. А децата и родителите, които са станали жертви на тази технология, споделят, че живеят в нова действителност. Вече не имат вяра нито на ушите, нито на очите си.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР