Не мина и ден след като депутатите отхвърлиха ветото на

...
Не мина и ден след като депутатите отхвърлиха ветото на
Коментари Харесай

Нужни ли са експерти на такъв парламент

Не мина и ден откакто депутатите отхвърлиха ветото на президента върху мораториума за нови медикаменти и ни пуснаха остарелия филм. "Готов съм да преразгледам мораториума за медикаментите ", побърза да смени курса Борисов, откакто публичната реакция против парламентарното решение бе светкавична и бурна. Нали не се съмнявате, че това ще се случи и министър председателят отново ще показва бащинска угриженост към всички онеправдани. Схемата е една и съща. Лошите депутати не дават, само че положителният Бойко се отърсва от вуду магията - като Индиана Джоунс в оня филм за храма на обречените. И отново става готин и великодушен.

Същото се случи и с парите за ремонт на манастирите - за какво не минаха дружно с бюджета, какво пречеше? Това, че щяха да бъдат отпуснати без фанфари. А по този начин Борисов ги "дава " настрана и персонално, на специфична гала. Дядо поп му пристигна на крайници, донесе му икона, благодари му с реверанс доземи. Нормален обред за човек, глезен от "три папи ". Иначе е скучно - всички числа отиват накуп в "Държавен вестник ". А там и кьорава фотография не пускат.

Дано най-малко министър председателят не се докара до такава степен, заболели хора да му целуват ръката, като на баба Ванга, тъй като филмът ще стане доста вулгарен. А той освен бил подготвен да преразгледа мораториума, а даже да направи още по-голяма жертва - това да стане след диалог с "любимия " му президент. Онзи със скъпото занимание от групата на "безотговорните " водачи, които постоянно могат да катапултират, в случай че стане напечено. Преразглеждането по към този момент одобрена традиция бе оповестено в само число. С един величествен жест се обезсмисли всичко сторено по веригата досега - от работата на специалистите в комисиите, през разискванията по парламентарни групи, до дебатите и гласуването.

Безумието е цялостно. Първо имахме мораториум, след това президентско несъгласие върху него, по-късно отменяне на ветото и за похлупак - преразглеждане на мораториума. Нещо като имитация на дупликата на предходната дуплика на репликата на по-предната дуплика. Ум да ти зайде. За какво са специалисти на сходен парламент? Депутати с обучение, подготовка и опит. Сега би трябвало да си посипят главата с пепел и да признаят, че ден по-рано са сбъркали грубо. Нещо им е станало. Експерти или кученца на каишка са те? Как се усещат в сходна среда? За какво са среднощни съвещания и диспути? Подигравката е за всички депутати. Но най-сериозна към тези от ръководещата коалиция. Едно е да спазваш партийна и съдружна дисциплинираност, друго е да те унижават. Но, те си знаят.

Нашата система е доста по-проста от онази, за която пееше Кали - ръководещите вземат решение нещо и в случай че хората се размърморят - Бойко го анулира. Родна трансформация на демокрацията. Какво се оплакваме - щом се преценяват с народа...

Цвета Караянчева си мечтаела Народното събрание да стане храм на ползотворните диспути. Че кому са нужни те при обрисуваната скица на ръководство. Всеки закон би трябвало да приключва с член финален и точка единствена - актуалният закон важи, до момента в който господин Борисов не го анулира.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР