Не ми се прави на маймуна!“, слез оттам, да не

...
Не ми се прави на маймуна!“, слез оттам, да не
Коментари Харесай

Зелена светлина“: Защо обичаме да се катерим по дървета?

„ Не ми се прави на маймуна! “, „ слез оттова, да не ядеш пердах! “, „ рисково е! “ - типичен изречения, които попиват в детските усещания от ранна възраст. Резултатът в множеството случаи е, че катеренето по дървета се трансформира в спомен за нещо неразрешено, а стъпването и висенето по клоните се счита за рисково занятие.

Защо тогава да се занимаваме с него ли? Защо да не отидем във фитнеса, да не намерим най-подходящия за избрана група мускули апарат и да не работим дълго и настойчиво за оформянето на тялото си? Отговорът идва елементарно с картините от детството и бляна по издигането със лични сили и по личен път до короната на дървото. Чак до победоносните крясъци: " Вижте къде се качих " или " Аз съм тук, горе ".

Ето и малко добре известни, само че подценявани от уплашените родители обстоятелства:

От физическа позиция катеренето заздравява мускулите и способства за еластичност на тялото. Изкачването по и сред клоните усилва моториката, развива чувството за височина и разстояние и кара децата да се концентрират оптимално върху задачата и усилието.

На прочувствено равнище това си е чисто и неподправено преживяване, което издига децата на нови висоти, по-далеч от родителите, до място където би трябвало да се оправят независимо, оттатък обрисуваните досега пространствени ограничавания. Да не приказваме, че короните на дърветата приближават детето до света на дивото, на природата.

Рискове, несъмнено, съществуват. Но с премерените опити идват и уменията. А контролът върху захващането на клоните и избирането на вярно място за стъпване, плюс точният досег и сцепление сред тялото и дървесната безусловно топят заплахите от неприятни и мъчителни неточности. Резултатът е индикативен: съвсем няма дете, което да не е опитвало да се покатери на дърво. Значително по-малък е броят на децата, които се занимават с отборни спортове. Но броят на контузиите вследствие на спортни конфликти с съперника е голям и те са доста по-сериозни от тези при катерене сред клоните. Така че - не се карайте на децата, когато пожелаят да покорят следващото дърво.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР