Не ми казвайте, че проблемът е психическото здраве. Спестете ми

...
Не ми казвайте, че проблемът е психическото здраве. Спестете ми
Коментари Харесай

„Вашингтон пост“: Г-н Тръмп, проблемът е в оръжията

Не ми казвайте, че казусът е психическото здраве. Спестете ми небивалиците, че решението може да е „ положителни момчета “ с оръжия. Истината е следната: в сряда в Паркленд, Флорида, нямаше да има покруса със пукотевица, в случай че комплициран юноша нямаше в ръцете си военен автомат и колкото си желае патрони.

Много хора са знаели, че Никълъс Крус е бил проблематичен, податлив към принуждение и несдържаност. И въпреки всичко нищо не му е попречило да се снабди с оръжието

с което се твърди, че е умъртвил 17-те души в гимназията „ Марджъри Стоунман Дъглас “ при следващата безсмислена кланица от оня тип, който към момента провокира смут, само че не и изненада.

17 обвинявания против всеобщия палач от Флорида

Множество жертви и ранени при пукотевица в учебно заведение в Съединени американски щати

Президентът Тръмп се обърна към нацията с думите да се „ отговори на омразата с обич “ и се зарече да „ се оправи със комплицирания проблем с психическото здраве “. Но той не загатна нищо за надзор на притежанието на оръжие – което е все едно да не беше споделил въобще нищо.
 Доналд Тръмп Доналд Тръмп
Според известия във „ Вашингтон пост “ и други медии 19-годишният Крус няколко пъти е бил краткотрайно отстраняван от учебното заведение, а най-после и изключен за проблеми с дисциплината. Той е търсил и получавал лекуване в клиника за психиатрична помощ, само че спрял да върви. Показвал е признаци на меланхолия. Публикациите му в обществените мрежи били толкоз притеснителни, че плашели познатите му. Преди няколко години умрял татко му, а майка му, с която бил непосредствен, умряла на Деня на благодарността. Според Асошиейтед прес се включил към бяла националистическа формация. И оръжията мощно го привличали.

Да се каже, че в държанието на Крус е имало предупредителни сигнали, е едва. Имало е големи червени лампи и напряко виещи сирени .

„ Според мен всеки в това учебно заведение подсъзнателно си е мислел, че в случай че някой го направи, това най-вероятно ще е той “, сподели някогашен съученик пред „ Вашингтон пост “ – „ направи “ значи безразборните убийства в сряда. Учител по математика съобщи пред вестник „ Маями хералд “, че преди да бъде изключен, Крус заплашвал възпитаници, и не му се разрешавало да идва „ с раница на територията на учебното заведение “.

Било е явно, че може би следва покруса. Но ние, като общество, отказахме да предприемем стъпките, които са могли да я предотвратят. Колко още отчуждени и прочувствено неуравновесени млади мъже има някъде в близост, живеещи в мирни покрайнини като Паркленд? Със сигурност са хиляди. Някои ще получат помощта, от която се нуждаят, други – не. Повечето в никакъв случай няма да се поддадат на насилствените си пориви, някои ще го създадат.

Невъзможно е да си представим система за психиатрична помощ с размери, пълномощия и запаси да предотврати всеки Паркленд, Нютаун или Колумбайн.

Убити и ранени, избавиха десетки деца от стрелец в Съединени американски щати

Момче умъртви татко си и стреля по деца в учебно заведение в Съединени американски щати

Ученици в Съединени американски щати подготвяли всеобщо ликвидиране

Всъщност в тази ситуация с Крус съществуващата система е сработила: получил е професионална помощ. Училищната администрация е знаела, че той може да е опасност. Според медийни известия адресант на сигнал даже се опитал да сигнализира ФБР, че Крус желал да стане „ професионален учебен стрелец “. Но още през февруари 2017 година Крус законно си купил автомат Ей Ар-15 от локален оръжеен магазин. Тъй като не е имал престъпно досие или нещо смущаващо в предишното си, той минал без проблеми инспекциите за сигурност.

Застъпниците на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (НАПОО) цинично ще употребяват това събитие като мотив срещу мярка, изисквана от здравия разсъдък, която 80% от американците поддържат: цялостни инспекции за предишното на искащите да си купят огнестрелно оръжие. Това не би предотвратило клането в Паркленд, ще кажат те – отклонявайки вниманието от обстоятелството, че такива инспекции са могли да предотвратят някои всеобщи стрелби в предишното и сигурно биха предотвратили и някои в бъдещето.

В основата на въпроса обаче стои оръжието.

Емоционално неуравновесени персони като Крус има в страни по целия свят, само че единствено Съединени американски щати претърпяват всеобщи убийства със стрелби толкоз постоянно, че те са се трансформирали в нещо обикновено. И за какво? Защото не можеш да извършиш разстрел в учебно заведение или нощен клуб, или концерт за кънтри музика по този начин, както това се случи в Паркленд, Орландо и Лас Вегас, в случай че нямаш достъп до бойни оръжия, предопределени за приложимост на бойното поле.

Върховният съд на Съединени американски щати ясно съобщи, че Втората корекция от конституцията, въпреки и гарантираща правото на владеене на оръжие, не може да се абсолютизира. Законът за правата (известен на британски като Bill of Rights) е писан във времената на мускетите и револверите за дуели. На жителите не е разрешено да имат ракети земя-въздух, които могат да смъкват пътнически аероплан, тъй че за какво им се разрешава да имат автомати, предопределени не за пукотевица по цели или за игра, а с цел да убиват човешки същества, и то доста? Това е полуда. Погледнете скърбящите родители в Паркленд. Знайте, че поради НАПОО скоро сигурно ще има още като тях.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР