Не ми е известно Емил Радев да е кандидат за

...
Не ми е известно Емил Радев да е кандидат за
Коментари Харесай

Кирилов: Не знам Емил Радев да е кандидат за главен прокурор

Не ми е известно Емил Радев да е претендент за основен прокурор. Това сподели пред правосъдният министър Данаил Кирилов.

Кандидатът за евродепутат на ГЕРБ Емил Радев беше посочен като кандидатурата на ГЕРБ за правоприемник на Сотир Цацаров от водача на „ Движение 21 ” Татяна Дончева в изявление.

„ От подобен фасон на говорене ми се коства, че някой желае авансово да го включи и по този начин да отпадне опцията за действително присъединяване. Не може претендентът за основен прокурор да има политически колорит, привкус, получател и така нататък ”, разяснява Кирилов.

Министърът на правораздаването се отхвърли от правото си да номинира претендент за основен прокурор. „ Смятам, че кандидатурите би трябвало да бъдат номинирани от правосъдната система. Освен това една сходна кандидатура незабавно ще бъде атакувана, че това е кандидатурата на ръководещото болшинство ”, добави той. 

Той предизвести, че в случай че процедурата по желание на правоприемник на Сотир Цацаров се изкриви, си резервира правото да се намеси.

" Въпреки голямото предпочитание на една дребна група хора да героизират Лозан Панов, препоръчаният механизъм за надзор на тримата огромни в правосъдната власт, не цели да удари него ", съобщи Данаил Кирилов.

Той още веднъж разяснява и отпадането на мониторинговия отчет за България, откакто преди седмица съобщи, че е подготвен да подаде оставка, в случай че до края на мандата на тази Европейска комисия наблюдението не бъде свалено.

„ Каузата за отпадане на мониторинговия отчет за България не е единствено моя идея, а на цялата страна. Тази идея беше възприета от всички евродепутати в досегашния европарламент, в това число беше подкрепена и от сегашния вицепрезидент, когато беше евродепутат. С оглед времето, което извършвам длъжността министър на правораздаването, залагам себе си за постигането на тази цел и считам, че няма различен метод да заявя, че ще работя добросъвестно за постигането на тази цел, с изключение на да заявя, че в случай че мониторинга не отпадне, аз бих си подал оставката ”, изясни министърът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР