Не ме бива по математика.“ Колко пъти сте чували това

...
Не ме бива по математика.“ Колко пъти сте чували това
Коментари Харесай

6 математически трика, за които вероятно не сте подозирали

Не ме бива по математика. “ Колко пъти сте чували това изявление? Фундаменталната математика е един от най-важните и скъпи предмети, които учим в учебно заведение. Нещо повече – тя е езикът, посредством който учените интерпретират Вселената, написа ОбектиБГ.

Въпреки това, пресмятанията не престават да не са най-силната страна на доста хора. Да, има калкулатори и те са изключително положителни в математическите калкулации. Крайно време е обаче да изтупаме прахта от мозъка и да научим няколко готини трика.

1. Лесен метод за умножение с 9 (вижте  картинката)

2. Пръстите на ръцете ви ви оказват помощ при умножение с 6, 7, 8 и 9

Пребройте допиращите се пръсти и пръстите под тях. Броят им е цифрата на десетиците в отговора. 
Умножете оставащите от горната страна пръсти на лявата ръка с тези на дясната. Така получавате единиците в отговора.

3. Техниката на пеперудата при събиране и изваждане на дроби

Този способ е доста елементарен, стига да знаете по какъв начин се действа.  Напишете дробите един до различен, нарисувайте по диагонал две крила, както е показано на фотографията, с цел да образуват знака Х. Начертайте и две антенки на върха. Умножете цифрите на всяко крило и сложете отговора вътре в антенката. Следващата стъпка е да нарисувате тяло в долната част и умножете двете долни цифри, напишете отговора в вътре.  В взаимозависимост от това дали събирате или изваждате, изчислявате числата в антенките и преписвате долното число.

4. Методът на " противоположния Зоро "

Ако намирате дробите за комплицирани пробвайте този способ прочут като „ противоположния Зоро ”. Начертайте линия на от знаменателя към цялото число,  в този образец числата са 4 и 24. Трябва да сметнете какъв брой пъти 4 се съдържа в 24 (6 пъти). След това начертайте линия към числителя, при нас числителя е 3. Умножаваме 6 по 3 и получаваме 18, което е окончателния отговор на въпроса.

5. Прост трик, който ще ви покаже кой ден се пада избрана дата когато и да е и всяка година

За да разберете по какъв начин този трик работи, се нуждаете от така наречен " кодове " за обособените дни от седмицата, месеци и така нататък Ще ги откриете тук, плюс в детайли изложение на целия развой. На пръв взор наподобява комплицирано, само че щом овладеете кодовете, формулата в действителност е елементарна.

6. Процентите към този момент няма да ви мъчат

Да речем, че би трябвало да се остави бакшиш от 15%, ето един елементарен метод по какъв начин да се сметне.

Първо намираме 10% (т.е. разделяме цифрата на 10). След това се прибавя половината от тази стойност и отговорът е подготвен:

Например: 15% от 25 лева = (10% от 25) + ((10% от 25) / 2)  = 2.50 лева.+ 1.25 лева = 3.75 лева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР