Не липсват случаи, при които има забавяне от страна на

...
Не липсват случаи, при които има забавяне от страна на
Коментари Харесай

За половин месец, над 2,5 пъти по-малко карантинирани заради COVID-19 - защо?

Не липсват случаи, при които има закъснение от страна на РЗИ да сложи под карантина контактни лица на открити случаи на заразяване с новия ковид SARS-CoV-2. Това споделят от здравното министерство (МЗ) в отговор на въпроси на Actualno.com.
Actualno.com се обърна към Министерство на здравеопазването поради обстоятелството, че единствено за половин месец броят на публично поставените под карантина хора в България понижа трагично - от 24 807 души към 15 юли до 10 150 към 29 юли, а към днешния 30 юли към този момент са твърдо под 10 000! Всичко това е реалност, въпреки че епидемията от COVID-19 не демонстрира забележими признаци на затихване.
Освен казаното за РЗИ, от Министерство на здравеопазването споделят и друго - че заради отпадането на нуждата да има карантина за хора, влизащи от избрани страни, понижава и броят на карантинираните в България. Оценката на Министерство на здравеопазването е, че става въпрос за четворно понижение на хора, сложени под карантина като идващи от рискови зони - тъй като към този момент зоните, считани за рискови от страната, са доста по-малко.
Какво още дадоха отговор от здравното министерство на съответните ни въпроси - научете в идващите редове:
1. Каква е оценката на здравно министерство - за какво единствено за към две седмици броят на карантинираните е намалял съвсем 2,5 пъти, откакто очевидно няма понижение на новите случаи?
Съгласно Закона за здравето и заповедите на министъра на опазването на здравето, с които се вкарват противоепидемични ограничения в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура, под карантина се слагат както лица, контактни на случай на COVID-19, по този начин и лица, идващи от други страни.
С отпадане на условието за слагане под карантина на лица, влизащи от избрани страни, са намалели с към 4 пъти и лицата, сложени под карантина като идващи от рискови зони.
2. Има ли смяна в механизма за слагане под карантина - както на потвърдени случаи на COVID-19, по този начин и на контактни лица?
Няма смяна в механизма за слагане под карантина. Съгласно Закона за здравето и заповедите на министъра на опазването на здравето, с които се вкарват противоепидемични ограничения в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура, лица се слагат под карантина с наставление на РЗИ.
3. Имат ли РЗИ задоволително запас, с цел да наблюдават всички контактни лица (под контактни лица разбираме дефиницията, публично оповестена в Единния информативен портал) и да ги слагат под ефикасна карантина?
Въпреки усложнената епидемиологична конюнктура, чиновниците на РЗИ съумяват своевременното да слагат контактните лица под карантина. Не липсват обаче и случаи, в които заради изключителната натовареност на районните здравни инспекции, се установяват известни забавяния.
4. Какви са наблюденията от страна на здравно министерство - дали Министерство на вътрешните работи съумява да следи за съблюдаване на карантина?
Структурите на РЗИ навреме осведомят органите на Министерство на вътрешните работи за поставените под карантина лица, защото контролът по нейното съблюдаване е в пълномощията на Министерство на вътрешните работи.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 30 юли "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР