Не критикът има значение, не човекът, който изтъква как силните

...
Не критикът има значение, не човекът, който изтъква как силните
Коментари Харесай

Григор Димитров - човекът на арената, който продължава да се лута

" Не критикът има значение, не индивидът, който акцентира по какъв начин мощните се препъват или къде тези, които правят потребни каузи, са могли да ги на вършат по-добре. Уважение заслужава индивидът, който фактически излиза на арената, чието лице е белязано от прахуляк, пот и кръв, който се стреми към задачата без боязън, който бърка и още веднъж и още веднъж не улучва задачата, тъй като няма изпитание без неточности и дефекти ".

Това е част от тирада, изнесена от Теодор Рузвелт в Сорбоната, Париж на 23 април 1910 година - към година след края на президентския му мандат в Съединени американски щати. Речта, позната като " Човекът на арената " (The man in the arena) постоянно е давана за образец за слово, което служи за ентусиазъм.

От два месеца Григор Димитров играе с надпис `The man in the arena` на маратонките си. Същото обръщение разгласява и в профилите си в обществените мрежи при започване на " Ролан Гарос " в края на май.

Българският тенисист минава през един от най-тежките интервали в кариерата си. Последното му строполясване се получи на " Уимбълдън ", където за пръв път в кариерата си позволи поврат от два сета преднина и напусна шампионата.

Крахът слага доста въпроси пред Димитров.

 Вдъхновяващото обръщение на маратонките на Димитров
© Reuters

Вдъхновяващото обръщение на маратонките на Димитров

Между вдъхновяващата тирада и съмнението

Димитров стигна до " Ролан Гарос " след поредност слаби резултати и неуверени игри, довели и до раздялата с треньора Даниел Валверду при започване на май. В Париж българинът завоюва две победи, само че още в първия кръг беше на крачка да пропилее преднина от два сета против Янко Типсаревич. В третия беше спрян от Стан Вавринка след три изгубени тайбрека.

Месец по-късно той се появи на " Уимбълдън ", воден от същото ентусиазъм. Този път " индивидът на арената " имаше доста повече за губене, тъй като това е шампионатът, в който реализира първия си огромен пробив с полуфинала през 2014 година И е шампионатът, в който искаше да реализира огромния си пробив тази година.

Димитров, който продължи работата си с Андре Агаси, а в щаба му към този момент е и Радек Щепанек, към този момент беше отвън поставените. Въпреки това за начало имаше допустим чоп в лицето на 84-ия в международната класация Корентен Муте. Тогава пристигна следващата неверна стъпка.

Фотогалерия: Мимолетната поява на Григор Димитров на "Уимбълдън " >

Българинът стартира решително, само че в средата на мача, когато имаше голяма преднина, нещо се промени. А в края се видяха притеснителни и необясними знаци в държанието му. Димитров учудващо игра без никакво предпочитание още след първия пробив в петия сет. И това е нещото, което опонира с посланието от вдъхновяващата тирада на Рузвелт.

" Мисля, че Димитров беше загубен и неосведомен в продължение на много време ", сподели носителят на седем трофеи от Големия шлем и специалист на " Евроспорт " Джон Макенроу за представянето на българския тенисист в последно време в изявление, предоставено на " Дневник ".

Резултатът от преференциалната пакетна договорка

Наскоро Димитров сподели удовлетворение от привличането на Щепанек в щаба си. Той сподели, че събирането на чеха и Агаси в екипа му е " отлична пакетна договорка ".

Според Макенроу обаче към момента не се вижда резултат от работата на Димитров с Агаси. По думите му най-хубавите играчи в тениса се отличават с това, че мислят стратегически. " Андре умееше това до съвършенство. Той постоянно беше доста акуратен и добре знаеше какво и по какъв начин желае да реализира. Според мен обаче това ще отнеме много време при Григор, тъй като двамата с Андре работят дружно към този момент повече от половин година и персонално аз не виждам някакви осезаеми резултати досега ", сподели Макенроу.

В началото на юни Щепанек сподели позитивна настройка. Чехът съобщи, че Димитров му прави положително усещане с изпълнителността си. " Според мен му липсва самочувствие, което обаче с времето ще се възвърне. Той има уменията на топ тенисист и го потвърди през 2017-а, когато завоюва финалите в Лондон. Целта ни е още веднъж да го върнем в топ 10 ", сподели Щепанек.

Сухата статистика на Димитров от сезона дотук не демонстрира фрапантен спад по отношение на междинните индикатори на българина от кариерата му. Във въздуха обаче остава търсенето на аргументите за тежкия спад, довел тенисиста на прага на изпадането от топ 50, откакто преди година и половина беше трети в света.

" В последна сметка всичко зависи от самия него. Той самичък би трябвало да разбере по какъв начин да извлече максимума от играта си и да я оформи по този начин, че да му даде опция да употребява мощните си страни в най-голяма степен. Това е нещо, което не мисля, че Димитров прави задоволително сега, и тъкмо заради тази причина се срина толкоз съществено в ранглистата ", добави Макенроу.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР