„Не казвам непременно, че България трябва да е следващият член

...
„Не казвам непременно, че България трябва да е следващият член
Коментари Харесай

Юнкер за Турция, еврозоната и луканката. БГ фирма получава 100 млн. евро

„ Не споделям безусловно, че България би трябвало да е идващият член на Еврозоната, само че тя има цялостно право да се присъедини”. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на формалната конференция след срещите му с премиера Бойко Борисов и президент Румен Радев в петък. Днес шефът на Европейска комисия си отпътува, а с това се поставя и завършек на хаоса в града.

„ Откакто съм ръководител на Европейска комисия, аз постоянно съм заявявал, че България би трябвало да се причисли към Еврозоната, само че не считам, че до момента са изпълнени всички условия това да се случи. Ние желаеме да забележим България и в Шенген, само че предстоят още разисквания по темата”, сподели още Юнкер.

„ Страната ви върви в вярната посока. Безработицата спада, а напредъкът е доста бърз”, сподели още Юнкер.

Вчера стана ясно, че страната ни ще кандидатства през първите шест месеца на годината за чакалняната на еврозоната и ще попита всички страни дали имат нещо срещу да се присъединим.

"За чакалнята на Еврозоната сме подготвени и се надявам скоро това да стане факт”, съобщи министър председателят Бойко Борисов след края на срещата си с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„ България е във Валутен ръб, имаме и голям фискален запас ", акцентира Борисов.

Какво ще се промени, в случай че въведем еврото

"Следих подготовката освен на Председателството, само че и на процеса на присъединение на България към Европейски Съюз. Аз съм този,който подписа договорът за присъединение на България към Европейски Съюз ", уточни шефът на Европейска комисия. В негов жанр Юнкер загатна за пристрастието си към шопската салата и луканката, на които следва да се наслаждения.

Премиерът разяснява и тематиката за присъединението на страната ни към Шенген. Той заяви, че на 6 и 7 февруари в България ще е холандският министър председател Марк Рюте. „ Ще го заведа на границата, с цел да види по какъв начин се охранява. Ако има по-добра шенгенска граница в Европа, аз самият ще кажа: „ Не желая да отиваме в Шенген”, изясни министър председателят. Юнкер към този момент доста пъти е заявявал, че България и Румъния би трябвало да станат част от Шенген.

Юнкер разяснява и рецензиите към България във връзка с битката с корупцията.

"Гардиън ": Облак от корупция в България

„ Има проблеми с корупцията в България и в други страни от Европейски Съюз, само че аз виждам, че България подхваща ограничения за битка с корупцията и аз съм убеден, че този проблем ще може да бъде позволен. За мен България не е изцяло корумпирана държава”.

Той акцентира, че работата по правенето на финансовата рамка на Европейския съюз не трябва да се бави.

Юнкер за следващ път изрази задоволството си от обстоятелството, че България дефинира бъдещето на Западните Балкани като един от главните цели на своето европредседателство.

„ Отношенията с Турция остават извънредно значимо за Европейски Съюз като цяло,

само че Турция е страна, която се отдалечава от своите предходни европейски амбиции”, разяснява още Юнкер и посочи: „ Ще следим дейностите на Турция през идващите месеци”.

„ И Турция, и Русия са огромни съседи на Европейски Съюз.

Моето мнение е, че би трябвало да се опитаме да възстановяваме връзките, само че това е тематика на Европейския съвет и ние ще бъдем постоянно солидарни с решенията, които се взимат там”, съобщи Борисов.

„ Спазването на съглашението за миграция е извънредно значимо за Европа. Откакто Европейски Съюз подписа съглашението с Турция, миграционният поток към Европа понижа в пъти. Ние държим прецизно на спазването на Закона за свободата на медиите и се надявам турското държавно управление да ревизира своето отношение към тях. Ще търсим форма да подобрим връзките сред Европейски Съюз и най-големия комшия на Съюза в тази част на Европа”, сподели още Борисов.

„ Ако има нещо, за което България ще упорства, ще се държи твърдо и няма да се държи независимо - това е тематиката за кохезионните фондове”. Убедени сме, че за Балканите, за новоприетите членки на Европейски Съюз и за тези, които са включили малко преди нас към Европейски Съюз, тези фондове са жизненоважни”, сподели още Борисов.

И финансовият аспект - в наличието на премиера Бойко Борисов и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше подписано съглашение за най-големия досега план в България по проекта "Юнкер " за втори цех за медикаменти в Пещера и разширение на предприятието за ветеринарни ваксини в Разград. Проектът е утвърден за финансиране по проекта "Юнкер " през октомври и получи заем от 100 млн. евро от Европейската капиталова банка /ЕИБ/. Кредитът е в размер на 100 млн. евро на "Хювефарма ".

До момента по този проект у нас са влезнали 350 млн. евро.

Договорът беше подписан в НДК от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, вицепрезидента на Европейската капиталова банка /ЕИБ/ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, основен изпълнителен шеф на "Хювефарма ".

Проектът планува построяването на цех за произвеждане на лекарствени субстанции за хуманната медицина и фуражни добавки върху терен на вложителя. Общият размер на инвестицията e 293 374 000 лв.. Очаква се производството да стартира през март 2020 година

Към 80 % от получените пари от ЕИЦ ще са за завода в Пещера, останалата част за създаване на огромен цех за ваксини в Разград, който сега се проектира, съобщи Домусчиев.



Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР