Не караме никой да бърза за еврото, но всички държави,

...
Не караме никой да бърза за еврото, но всички държави,
Коментари Харесай

Брюксел: Не ви притискаме за еврото, но побързайте!

" Не караме никой да бърза за еврото, само че всички страни, като се изключи Дания, са поели ангажимент да го вкарат и той би трябвало да бъде изпълнен ", съобщи вицепрезидентът на Европейската комисия за еврото Валдис Домбровскис. Финансовият еврокомисар Пиер Московиси добави, че Европейската комисия няма да слага краен период, само че даде да се разбере, че страните отвън еврото ще бъдат принудени стопански да го одобряват, защото след напускането на Англия техният дял в европейския Брутният вътрешен продукт ще остане единствено 15% и въздействието им ще намалее. Европейската комисия показа през днешния ден визията си за бъдещето на европейския стопански и паричен съюз, която ясно разделя страните от еврозоната от останалите.

Комисията предлага Европейският съюз да си направи финансово министерство, което да надзирава стопанската система и бюджетите на страните членки, да емитира европейски облигации и даже да поеме ръководството на избавителния фонд при рецесии.

Европейският финансов министър пък ще да бъде и непрекъснат ръководител на Еврогрупата, в която заседават финансовите министри на страните с евро. Това ще го направи по-могъщ от висшия представител по външната политика на Европейски Съюз, който е непрекъснат ръководител на съвещанията на външните министри от Европейски Съюз и може да приказва от тяхно име. Но до момента в който външната политика е главно народен приоритет, Еврокомисията предлага финансовият министър на Европейски Съюз да е толкоз всесилен в европейското държавно управление, колкото и измежду страните членки. Европейският учебен срок за ръководство на стопанските системи ще бъде затегнат за страните от еврозоната, с цел да се форсира тяхното развиване.

Еврокомисията чака при разискването на предлагането й да стане ясно и дали европейският финансов министър ще може да разпорежда на националните да поправят бюджетите си, в случай че те не подхождат на европейските правила за недостиг или остатък.

Европейската комисия счита, че ще е рационално и да има и обособен бюджет за страните от еврозоната, от който ще може да се подкрепя икономическото им развиване. Този бюджет ще е друг от общоевропейския и ще се ръководи от европейското финансово министерство.

Като главен проблем пред привършване построяването на стопански съюз сред страните членки Еврокомисията вижда доближаването на стопанските системи сред страните членки.

Московиси даже предизвести за риск от основаване на еврозона на две скорости, защото част от страните в нея изостават от първенците. За да помогне за равнене на изискванията, Еврокомисията предлага да се сътвори скица за протекция на вложенията, която ще дава помощ на страни, които би трябвало да стягат колана, с цел да не би трябвало да понижават обществените вложения и по този начин да забавят развиването си. Предлага се да се сътвори и скица за протекция на безработните, както на авариен фонд, който да се употребява при нужда.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР