Не избързахме с отказа да плащаме в рубли за руски

...
Не избързахме с отказа да плащаме в рубли за руски
Коментари Харесай

Петков разкри за какво е получил поздравления от папа Франциск и стрелна по Радев

Не избързахме с отхвърли да плащаме в рубли за съветски газ. Трябва да сме много горди, без значение кой какво прави. Когато имате контракт и той едностранно се нарушава, и се поставят спомагателни клаузи, които нарушават националния интерес, ние би трябвало твърдо да покажем, че не се съгласяваме с този вид държание. 

Това съобщи министър председателят Кирил Петков след аудиенцията си при Папа Франциск във Ватикана. По-рано през днешния ден стана ясно, че Италия и Германия ще одобряват да заплащат в рубли за съветския газ.

" До огромна степен показахме водачество в това, изключително когато крайният резултат е, че успяхме да намерим опция на същата цена, или по-ниска. С други думи не всеки път България би трябвало да е страна, която да следва положителни или неприятни практики. Можем и да сме водачи ", сподели той.

Премиерът твърди, че разговорът с „ Газпром “ не е спрял, само че държавното управление твърдо е декларирало, че не са съгласни на едностранни промени.

Радев да свика КСНС за Северна Македония - необходим е необятен консенсус

Петков съобщи, че доста би се радвал, в случай че президентът Румен Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

" Минаха 6 месеца от последното събиране. Оттогава доста неща се случиха – диалози, разнообразни оферти и международни водачи, които демонстрираха собствен метод за решение на тази тематика. Няма на никое място по-добър формат от това да седнем на една маса и да забележим какви стъпки би трябвало да създадем дружно напред. Ако не сме в една лодка, всички дружно по тематиката, разединението не ни прави по-силни, а по-слаби ", сподели той.

Според него е доста значимо всички партии, освен ръководещите, да имат общ метод по македонската тематика. Премиерът чака подобен необятен консенсус да бъде реализиран на КСНС. Той акцентира, че за отпадане на бъгларското несъгласие може да се приказва единствено откакто външно министерство показа последните резултати на напредъка по българските условия към Македония, заложени в рамковата позиция.

Кирил Петков е на мнение, че в случай че има офис към омбудсмана или някакъв различен вид институция, която да следи за езика на омразата против българите в Северна Македония, и в случай че може дори хора в тази комисията да са от българската общественост, то това би било положителен знак за всички. Петков следва да се срещне с македонския си сътрудник Димитър Ковачевски.

" Нагласата, с която ще се срещна с сътрудника от Северна Македония е, че е доста значимо градивния разговор, който имахме до момента да продължи. Въпреки че има доста сили от двете страни на границата, които се пробват да изкарат разговора от градивния звук, ние да не се разклащаме на база другите провокации ", съобщи министър-председателят.

Папа Франциск благослови работата на държавното управление

" Беше в действителност доста същинска среща и папа Франциск сподели няколко неща, които биха ми били доста потребни в идващите дни. Първото, което сподели е, че корупцията е болест и, че младите политици са методът да се изтръгне тази болест. Папа Франциск поздрави държавното управление ни, че сме си сложили като основна цел изтръгването на тази болест ", сподели Кирил Петков.

Втората рекомендация на Папата към Петков е била, че когато има невиждана международна рецесия и инфлацията се подвига в целия свят, е значимо да се изясни на хората, че има стопански фактори, които не са единствено функционалност единствено на държавното управление.

" Ясно ме посъветва, че в случай че се борим по едно и също време с най-корумпираните в България и с противников сили от непознати страни – двете битки се водят по едно и също време доста мъчно. Като цяло благослови нашата работа и сподели, че пътят е верен ", съобщи министър председателят Кирил Петков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР