Не искаме да бъдем поставени в ролята на потенциален насилник

...
Не искаме да бъдем поставени в ролята на потенциален насилник
Коментари Харесай

Противници на Стратегията за детето: Не искаме да бъдем поставени в ролята на потенциални насилници

" Не желаеме да бъдем сложени в ролята на евентуален принудител към нашите деца. " Това сподели Савина Хаджийска, която е един от уредниците на митинга против Националната тактика за детето , който се организира на 22 април. По думите ѝ документът не се отнася за рискови групи, а слага под общ знаменател всички. В изявление за bTV Хаджийска добави, че Стратегията слага дете-центриран метод, като вменява на децата права, които към момента не са узрели да употребяват.
" Когато приказваш за права на детето не може да нарушаваш правата на възрастния ", добави още Хаджийска и посочи, че в документа думи, като " образование ", " връзка родител-дете ", " присъединяване на родители ", " наставнически грижи " и " решение на родителите " не се загатват нито един път.
" И в този момент се извеждат деца заради претъпканост на дома, вместо да се помогне на фамилията, се смята че детето е в риск... Искат да вменят на едно дете, че има право да посещава учебно заведение, дали едно 10-годишно дете няма да реши, че има право да не посещава учебно заведение ", сподели още Хаджийска.
От своя страна специалистът от ДАЗД Светла Петрова съобщи, че главният акцент в Стратегията е закрилата на правата на децата, при отчитането на събитието, че са незрели, само че се нуждая от протекция.
" Детето не е обекта на родителите в семейство, то е индивид на някакви права. Родителите са тези, които са виновни за възпитанието и развъждането му, а а ролята на страната е да поддържа и да благоприятства средата, в която се отглежда. ", сподели още Петрова и добави, че събитието, че обещано разбиране не участва не значи, че то не участва в подтекста.
Петрова посочи, че Стратегията няма нищо общо с норвежкия механизъм:
" Що се отнася до извеждането на детето от фамилията - Стратегията по силата си не вкарва нови нормативни регламенти и не отхвърля старите, т.е. това което българското закондателство сега регламентира то напълно стои в основата на Стратегията. Извеждането на дете може да бъде осъществено по ред, процедура и аргументи, към този момент открити в закона. "
Според представителя на ДАЗД " всички тези ограничения, включени в Стратегията демонстрират уговорката на страната да поддържа фамилията. Основния принцип е разбирането, че фамилията и фамилната среда е най-хубавата среда за развъждането на детето. Извеждането е последна мярка и се ползва, когато животът и здравето на детето са застрашени. "
Петрова добави, че публичното разискване на Стратегията е удължено до 21 май.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР