Не искам работата да пречи на личния ми живот“, Ще

...
Не искам работата да пречи на личния ми живот“, Ще
Коментари Харесай

Какво представлява новото явление на пазара на труда „тихо напускане“?

„ Не желая работата да пречи на персоналния ми живот “, „ Ще работя в допълнение единствено против в допълнение възнаграждение “, „ Работата не е моят живот “. Тези изречения, звучащи като мантра, се крият зад една от най-новите талази, наречена „ Quiet quitting ” или " безшумно овакантяване ".

Видеото на влогъра Заид Леплин (@zaidlepplin) се трансформира в цялостен шлагер в Тик ток. Макар терминът „ Quiet quitting ” да значи безшумно овакантяване, той не е обвързван с овакантяване на работното място. А илюстрира нежеланието на хората да поемат спомагателни задания или да са разполагаем в извънработно време - да дават отговор на известия или позвънявания.

В основата на тази нова просвета стои стремежът да се откри по-добър баланс сред работа и персонален живот.

 
Младите хора и по-опитните специалисти търсят е последно време и това демонстрират нашите изследвания няколко съществени неща. Освен положителния пакет от възнаграждение и придобивки, търсят също по този начин личностно и професионално развиване, а също по този начин и прекарване.
Милена Караилиева, шеф „ Човешки запаси “ в Кауфланд

Милена Караилиева е шеф на отдел „ Човешки запаси “ в една от най-големите вериги за хранителни артикули. Служителите в компанията наброяват над 6500 души, което я подрежда измежду най-големите работодатели у нас. Според нея, тайната е в намирането на вярната персонална формула.

 
Истината е, че пандемията наложи един резултат, за който малко се приказва, а точно хората правят оценка от ден на ден какъв брой е значимо здравето, от ден на ден правят оценка какъв брой е значим салдото сред работа и персонален живот. Истината е, че има разлики в това по какъв начин се възприема работата и какви са потребностите от работата. Да кажем във всеки един стадий от виталния цикъл на даден човек.
Милена Караилиева, шеф „ Човешки запаси “ в Кауфланд

Глобален отчет на американската консултантска организация „ Gallup “ за работните места за 2022 година демонстрира, че единствено 9% от работещите в Обединеното кралство са удовлетворени от работата си, което ги подрежда на 33-то място от 38 европейски страни. А 50% от работещите в Съединените щати дават отговор на профила „ Quiet quitting ”. В Щатите също е регистриран взрив на напуснали чиновници, а данните сочат, че почитатели на работната просвета „ Quiet quitting ” са най-вече младежи.

„ Quiet quitting ” е предварителна защита на ”Burn out ” (прегаряне – от англ.). Младите хора имат голям достъп до ужасно доста информация и са доста по-наясно даже с термините в логиката на психиката. Знаят какво е Burn out, меланхолия, да си слагат граници. И по този метод се пробват да водят малко по-здравословен живот – и за физическото, и за психическото си здраве. Съответно се пробват да намерят баланс сред персоналното и работното време.

Това съобщи Euronews Bulgaria психологът Александра Алгафари.

Терминът „ Quiet quitting ” има два аспекта. Малко по-разпространеният е, че човек не поема спомагателни задължения в отвън работно време. В този смисъл това не е ново събитие. Терминът може да бъде доста нездравословен, в случай че бъде неправилнмо свестен. Отказът на вдишване на спомагателни задължения е обвързван с това до каква степен човек е зает с работата. Човек, който е по-организиран и си свърши дилемите в работно време, не трябва да се свързва с другия аспект на термина – тези, които се скатават от работа, добави консултантът Диляна Дочева.

Големият избор в допълнение ускорява това придвижване. Щом даден шеф не ми харесва, значи има идващ. Ако отношението на работодателя е по-човешко или има спомагателни придобивки, то тогава има късмет служителят да одобри идеята като малко по-лична, сподели още Алгафари. По думите й, парите се подреждат на шесто място при мотивацията на чиновниците. По-важни са да има смисъл в работата, обществената среда, в която се работи и удоволствието от работата, която се прави.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР