Не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в

...
Не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в
Коментари Харесай

Ананиев към Манолова: Не искам извинение за хаоса, който създавате в системата

Не желая опрощение от Вас за хаоса, който създавате в системата, написа министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев до омбудсмана Мая Манолова. Повод за думите му е нейна позиция от през днешния ден, изразена пред протестиращи медицински сестри в Стара Загора.

Според Манолова проблемите в бранша демонстрират добре проведен безпорядък, от който парите изтичат. Тя уточни още, че нито едно от предизборните обещания към медицинските експерти не е изпълнено.

" Не одобрявам спекулациите Ви по отношение на възнагражденията на медицинските експерти и обвиняванията, че " парите изтичат ". Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от Министерския съвет спомагателни средства по бюджета на Министерство на здравеопазването, както и за 50-те млн. лева – разблокирани средства от запаса на НЗОК за нарастване на клинични пътеки, чиито цени години наред не са променяни ", споделя той.

Министърът обръща внимание на омбудсмана, че лечебните заведения са търговски сдружения и той няма по какъв начин, да подвига заплатите на личния състав в тях. Ананиев прецизира, че все още лечебните заведения са получили само 30 млн. лева, като това са средствата, които Министерският съвет е отпуснал на 20 февруари на общински и регионални лечебни заведения.

" Средствата, отпуснати с разпореждане на Министерски съвет от 10 април, както и средствата, планувани за нарастване на клиничните пътеки, ще доближат до медицинските експерти с юнските и юлските хонорари. Този запас предпочитано ще отиде за хонорари за личния състав на база осъществена активност, какъвто ангажимент фактически съм поел ", споделя още министърът.

Повод за позицията му са думите на Манолова: " Така от 130 млн., на избрани места един медицински експерт получава по 20 лева, а различен – нищо ".

Кирил Ананиев прецизира, че към този момент има готова методика за образуване на възнаграждение на работещите в опазването на здравето, като сега върви съгласуването и със обществените сътрудници. " Не съм обещавал " до 20 април т.г. да има нови планове на закони за съсловните организации ", както твърдите. Обещах само да проведа диалози с партиите от ръководещото болшинство по тематиката и го направих. Оттук насетне в техни ръце е законодателната самодейност ", приключва министърът на опазването на здравето.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР