Не искам да степенувам кой корупционен скандал е по-голям, защото

Не искам да степенувам кой корупционен скандал е по-голям, защото ...

Арх. Борислав Игнатов: Изборът на Иван Гешев за главен прокурор е свързан с местните избори.

„Не искам да степенувам кой корупционен скандал е по-голям, защото всеки един от тях е огромен проблем. За да има корупция, причината е една - систематично, лошо управление. Самото усещане, че тя е навсякъде - от дребната административна корупция до обществените поръчки, е сигнал за необходимостта от коренни промени. Ние предлагаме промяна на този модел - системни условия за прозрачност“. Това каза кандидатът за кмет на София от „Демократична Българи“ арх. Борислав Игнатов при гостуването си в Сутрешния блок на БНТ, днес.
„Изборът на г-н Гешев за главен прокурор е свързан с местните избори. Той, като ръководител на прокуратурата, е този, който трябва да се бори срещу корупцията и без никакви свързаности. Неговият избор е с квотите на ГЕРБ и БСП във ВСС. Ние сме на протестите, защото на хората им е омръзнало да гледат състезание с един кандидат. Същото е като при обществените поръчки с един кандидат. Заданията са направени така, че на тях да отговаря само един и останалите да знаят, че нямат никакъв шанс“, отбеляза арх. Игнатов.
Той допълни, че възнамерява да въведе електронна система за провеждане на обществени поръчки, където е невъзможна подмяна на офертите и данните и прозрачно обявяване на условията. „Имаме стратегия да въведем тази система за прозрачност, базирана на новите технологии и отворените данни. Всеки гражданин ще може да следи заседанията на общинския съвет и на комисиите. Това е съвременна практика, начина за борба с търговията на влияние, с изтичането на средствата на софиянци в една малка група хора“, категоричен бе арх. Борислав Игнатов.
Кандидатът на „Демократична България“ обърна внимание и на проблема с въздуха в София. „Топлофикация“ трябва да бъде оздравена незабавно, за да не фалира. Това ще бъде проблем за София, защото ще доведе до замърсяване в бита. Ще бъде катастрофа и за въздуха. Трябва незабавно преструктуриране и премахване на неизгодни договори. Бизнесменът Ковачки има хора в двата борда, назначени с гласовете на ГЕРБ, БСП и ВМРО. Негова фирма търгува енергията от „Топлофикация“ и така по 25-30 млн. не влизат в „Топлофикация“ и тя не може да погасява своите задължения. Всички обществени дружества ще бъдат подложени на проверка, анализ и ще предприемем мерки за оздравяването им“, допълни той.

Източник: actualno.com