Не импровизирай! Измислено е!Не се подвеждайте по заглавието. Онзи стар

...
Не импровизирай! Измислено е!Не се подвеждайте по заглавието. Онзи стар
Коментари Харесай

Всички сме “по-зелени” в Страсбург

Не импровизирай! Измислено е!


Не се подвеждайте по заглавието. Онзи остарял анекдот, за който може би се сещате, в тази ситуация служи единствено за препоръка. Към представянето на целите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което направи министър-председателят Бойко Борисов пред членовете на Европейският парламент в Страсбург през вчерашния ден. Което, дано бъдем почтени, мина напълно по български.

В режисираната и авансово квалифицираната си част с гордото балканско достолепие, а в спонтанната си … с “вие за кого ме мислите, бе ей ”. Неподправеният по роднински жанр на премиера сигурно направи усещане на тези евродепутати, които бяха избрали да наблюдават историческото изявление. На живо или от кабинетите си в необятният комплекс на Страсбургската цитадела на европейската народна власт (или администрация, в случай че сте чак такива скептици).

Трябва да признаем, че дисциплината в законодателното заседание на Европейски Съюз е претърпяла еволюция след скандал, който им подвигна шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер преди половин година, когато се представяха заключенията на малтийското председателство на Европейски Съюз и в пленарната зала имаше, директно сили, 30 представители на европейските гласоподаватели и данъкоплатци. Люксембургският “първи европеец ” напряко си излезе от залата – малтийският министър председател Джоузеф Мускат изглеждаше като препариран. Тогава!

Сега, по преценка от камерите, ”ние ги докарахме ” над 100-ина (от 735), че и повече, с цел да чуят европейския глас на България, в лицето на премиера Борисов. Колоритна персона като общественик, за разбиранията на… всеки.

Най-вече хората ангажирани в Екологичен потенциал със симултанния превод на всички европейски езици на мненията на Борисов в отговор на изказванията на представителите на парламентарните фракции. На които, по протокол, министър председателят даже не е задължен да дава отговор. Колко години минаха?! Но нейсе! Да обясняваш 11 години по-късно за какво, по какъв начин и кое работи, към този момент е смешно. Ще поносим, очевидно! Споменът за Румяна Желева, очевидно е отшумял!

Иначе, всеки европейски политик в сходен спор ще търси метод да изпъкне или да запише точка за своето “политическо семейство ”, от където и да идат, не е ли ясно?! Не е належащо да си вадим кирливите ризи, с цел да им отговорим. Не че сумарно проблемите, с които битува българското общество, не са значими. Или не засягат Европа по всевъзможен метод. Или не би трябвало да се разискват, там, тъй като не намират действителна почва у нас. Просто не му е моментът в тази обстановка. Което се видя, или в случай че предпочитате чу, през превода на отговорите на премиера, с които преводачите в Екологичен потенциал изпаднаха в очевиден смут.

За последните, на доктрина, всяко излизане от одобрена и заучена европарламентарна изразителност, се трансформира в ръководство на подемна единица и дишаха тежко, горките! В последна сметка, речта е авансово преведена на всички 23 публични езици на съюза и съгласувана; политиците си приказват своето; циркът свършва и прекосяваме към следващото; на всеки шест месеца. Освен този път!

Разбирайте, уважаеми, колкото и безумен екстаз да е провокирал измежду някои маси министър председателят с гордото си изказване, че той е по-зелен от “зелените ” в Екологичен потенциал, че е “побеждавал над 10 пъти на избори ” (две трети от идеологическите съперници на ЕНП, които го слушат) и че “още като служител на реда ” е бил “избран за кмет на София ”, поради потвърдено свършената работа в битката с проведената престъпност, на всеки един от познатите на създателя езици, репликите му звучаха безредно и безпочвено. Особено в подтекста на изказването за “приоритетите ни ” с което стартира дебата. Но нейсе!

Всъщност повода за този коментар, е това което последва в пленарната зала на Екологичен потенциал, откакто България показа целите си за идващите шест месеца като ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Несъмнено сте гледали новините нощес! Накрая Бойко Борисов, “червената лейди ” (простете в случай че изляза далтонист) Лиляна Павлова и свитата сгънаха сергията, снимаха се за спомен от този ден, с който беше подръка, и евентуално отпред на цялото българско евродепутатство, напуснаха залата в посока наложителния коктейл.

За да се захване най-сетне Екологичен потенциал с главната си тематика за деня: Бъдещето на Европа, в подтекста на “Брекзит ” – с основния договарящ на Европейска комисия Мишел Барние, ирландския министър председател Лео Варадкар и кой ли не още?! Освен “председателите ” на съюза.

Отново не ме тълкувайте неверно! Протоколът на Екологичен потенциал за “представяне на председателство ” си е същият второ десетилетие – първа точка от дневния ред на съответната сряда от първия месец, в който дадената страна поема отговорността, идва определен политик да опише. Просто, нали?! Защо настоящият ръководител на Съвета на Европейски Съюз не взе участие в този спор, който се води от министър-председателя на Ирландия, и е фундаментален за бъдещето на Европейски Съюз, не разбирам. Но очевидно не е нужно, съгласно Европейски Съюз.

Но оставаме правилни


За да не смятате, че коментарът е издребняване, Лео Варадкар в речта си за бъдещето на Европейски Съюз, около разпоредбите на митническия съюз след излизането на Англия от Европейски Съюз, все по-належащата потребност от основаване на обща европейска отбранителна политика и войска, спомагателното разчупване на изборните правила в държавите-членки, загатна и Западните Балкани. Вярно, с едно изречение, само че пък в подтекста, че Ирландия, която отбелязва тази година 45 години от присъединението си към Европейски Съюз, най-добре схваща, по какъв начин вярата за участие в Европейски Съюз може да даде действителен подтик на една страна да се откъсне от пътя на борбата. Две на нула!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР