Не, Холандия не е евтаназирала 17-годишно момиче – макар че

...
Не, Холандия не е евтаназирала 17-годишно момиче – макар че
Коментари Харесай

Не, Холандия не е евтаназирала 17-годишно момиче

Не, Холандия не е евтаназирала 17-годишно момиче – въпреки че тази история обиколи международните и българските медии в последните дни.

Истината е в нея е, че 17-годишна холандка поискала да бъде евтаназирана. И ѝ е било отказано, тъй като лекарите са сметнали, че е прекомерно млада и има късмет да се излекува, написа Би Би Си, представена от Дневник. Ноа Потхонен е умряла в неделя, откакто е отказала да приема храни и течности, а родителите и лекарите ѝ са се съгласили да не я хранят наложително.

``
реклама

Дни преди гибелта си тя разгласява в " Инстаграм " пост, представен от " Политико ", в който написа: " До най-много 10 дни ще умра. Това е краят след години на старания и битка. Спрях да хапвам и пия от известно време. След доста диалози и преценки бе решено, че ще ме оставят да си ида, тъй като страданията ми са непоносими. Това е краят. Отдавна не пребивавам, а единствено оставам жив. Дори и това не напълно. "

На 11 години Ноа е била полово насилена по време на учебно празненство; три години по-късно двама мъже са я изнасилили. Момичето развива посттравматично стресово разстройство, меланхолия и хранителни разстройства. Тя издава дневника си като автобиография с вярата да разбие табутата в помощ на други хора, претърпели същото. Но в същото време личният ѝ живот става все по-ужасен.
" От боязън и позор претърпявам този боязън, тази болежка всеки ден. Винаги белязана, постоянно нащрек. До ден сегашен чувствам тялото си омърсено. Домът ми, тялото ми е било разрушено. Това в никакъв случай не може да бъде върнато обратно ", написа тя.

В последна сметка Ноа взема решение да спре да приема храна и известно време е хранена принудително, до момента в който родителите не одобряват решението ѝ да почине и спрат да я принуждават да приема храна, написа Би Би Си.

Какво е евтаназия

Някои хора могат да се аргументират, че въпреки механически Ноа да не е била евтаназирана – което изисква доктор да я достави с субстанции, които да я убият – решението на фамилията ѝ да не я принуждава да живее всъщност не е доста по-различно.

Въпросът е противоречив и визира както медицината, по този начин и етиката и нормите по света, сочи " Политико ". В Холандия евтаназията е категорично дефинирана като дейна интервенция, водеща до гибел. Според Кралската здравна асоциация - " дейното преустановяване на живота по непринудено и добре осведомено искане на пациента ". Има строги правни ограничавания за това по кое време може да бъде осъществено това – даже случаи като упояване на терминално заболели в края на живота им са противоречиви, само че нормално се считат за евтаназии.

Тя е позволена от 2002 година и измежду критериите са страданието на пациента да бъде отвратително и да няма вяра положението му да се усъвършенства. Искането би трябвало да бъде непринудено и да бъде изразявано неколкократно, и то без индивидът да е под въздействието на други хора, на душевен заболявания или на медикаменти. Поне един друг от лекуващия доктор би трябвало да удостовери решението.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР