Не ги комбинирайте с продукти, съдържащи много желязоПолезните свойства на

...
Не ги комбинирайте с продукти, съдържащи много желязоПолезните свойства на
Коментари Харесай

Яжте доматите сготвени

Не ги комбинирайте с артикули, съдържащи доста желязо
Полезните свойства на доматите се дължат на веществото ликопен. Този каротиноид е чудесно профилактично средство против рак на простатата, дебелото черво и млечната жлеза. Освен това предотвратява атеросклерозата и понижава риска от инфаркт, намалява равнищата на гликирания хемоглобин и кръвното налягане. На пигмента се дължи аленият цвят на доста храни, измежду които любеница и червен грейпфрут, само че в най-големи количества той се съдържа в модифицираните домати.

Зеленчукът, който в Китай считат за плод, от дълго време е потвърдил способността си да се бори с рака, само че нови проучвания демонстрират, че едновременната му консумация с избрани артикули може да унищожи този резултат. Учени от Университета на щата Охайо са потвърдили, че използването на домата с храни с високо наличие на желязо понижава противораковото му деяние.

Без подозрение нашият организъм се нуждае от желязо за поддържане на имунната система, повишение на хемоглобина и лекуване на анемия, за възстановяване на съня и превъзмогване на умората.

Този детайл се съдържа в артикули на здравословното хранене като спанак, бобови култури, самун, макаронени произведения, от които мъчно можем да се лишим, с цел да повишим противораковите свойства на ликопена. Затова рекомендацията е да ги ядем настрана от доматите. Например, обичаната на мнозина паста с доматен сос не е целесъобразна, тъй като желязото блокира потребния ликопен.

Учените са разкрили още, че е най-добре доматите да се употребяват, откакто са минали термична обработка, т. е. сготвени. Високата температура унищожава клетъчните стени на растението и прави ликопена по-достъпен за организма. Така че самоуверено можете да хапвате печени домати с риба и да сте сигурни, че вършиме нещо потребно за организма си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР