Не! Едва ли има нещо, с което Джулиан Асандж, основателят

...
Не! Едва ли има нещо, с което Джулиан Асандж, основателят
Коментари Харесай

Джулиан Асандж – Човекът с котката

Не! Едва ли има нещо, с което Джулиан Асандж, създателят на първата световна мрежа за разкрития “Уикилийкс ”, да не е прочут! До степен дори към този момент го позабравихме – изгнаникът в посолството на Еквадор в Лондон битува там от юни 2012 година и след свадите към него, звездата му от дълго време бе компрометирана. За последно Асандж се появи в медиите през март, когато управляващите в Кито оповестиха, че на квартиранта им в английската столица са отнети привилегии.

Като достъпът до интернет. Което, съгласете се в тази ситуация с създателя на “Уикилийкс ”, си е меко казано иронично. Но пък изяснява за какво не сте чували от дълго време за него в новините. Новоизбраният президент на Еквадор Ленин Морено, който неведнъж е описвал наследения от предшественика си Рафаел Кореа интернационален проблем като “камъче в сандала ”, в последна сметка се отхвърли да изгони Асандж от посолството в Лондон, само че понамали държавните разноски за издръжката му. Както се споделя, приходите от реклама може би са поспаднали. Още повече, че това лято се оказа, че по време на ръководството на Кореа Еквадор е вложил над 5 милиона американски $ за пет години, единствено с цел да подсигурява сигурността на Джулиан Асандж.

И това е включвало заплащания за частни охранители, сътрудници под прикритие, спомагателни чиновници на посолството и даже английски служители на реда. Докато в същото време “на посетители ” на изгнаника идвали какви ли не съмнителни човеци – от нямащия-нужда-от-представяне Найджъл Фарадж, през разните европейски националисти до тясно свързани с Кремъл организации. Последните несъмнено са били за обмяна на преден опит. Един тип, по какъв начин да не му спреш интернет-достъпа на тоз` уличник?! Разбираемо! Когато се опитваш хем да балансираш сред връзките ти със Съединени американски щати и Англия (които не престават да гледат на Асандж като на законна плячка във всеки един миг, в който излезе от амбасадата), хем с латиноамериканската и част от интернационалната общественост (които още виждат в австралиеца цифров герой за независимост и истина). В каквато обстановка се намира гореспоменатият президент на Еквадор Ленин Морено.

На този стадий би трябвало към този момент да се питате за какво сме се сетили за Джулиан Асандж в този момент? Не е инцидентно несъмнено – тъй като управляващите в Еквадор оповестиха във вторник, че слагат условия пред квартиранта си, с цел да му възстановят достъпа до интернет. На първо място е да се въздържа от мнения на политически събития като оповестената му поддръжка предходната година за референдума за самостоятелност в Каталуния и оспорената версия на английските управляващи за присъединяване на Русия в аферата с отравянето на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия. Последното в полза на истината беше капката, с която преля чашата на Ленин Морено през март, откакто няколко месеца по-рано в края на 2017 година беше отдал поданство на Асандж. В последна сметка би трябвало да се преценява и с домакините, които търпят целия фарс, учреден на Виенската дипломатическа спогодба. И тогава на Асандж “му стопираха нет-а ”.

Друго изискване в този момент към създателя на “Уикилийкс ” за възобновяване на цифровите му свободи е да си чисти тоалетната и… да се грижи по-добре за котката си. Със опасността, че ще му лишават животното, в случай че не схване насериозно рекомендацията. Шест години заточение в затворено помещение и от месеци без интернет може би изяснява клинично мръсната тоалетна, само че не оправдава отношението към домашния любим, съгласете се.

Властите в Еквадор също по този начин упорстват от Джулиан Асандж да ги уведомява минимум три дни авансово за посетителите си. Нито той, нито те имат правото да употребяват каквито и да е недекларирани електронни устройства, стратегии и/или приложения. Безжичният интернет в посолството пък е наличен единствено за персоналните компютър и телефон на австралиеца, не и на гостите му. Сурово, а?!

Та като сме се заговорили за Асандж, да напомним и за живота му! Вкратце. Джулиан Пол Асандж е роден на 3 юли 1971 година в Таунсвил, Австралия. На два пъти (през 10 години) приключва цялостните цикли на образование по математика и програмиране в университетите на Куинсленд и Мелбърн, само че отхвърля да се дипломира. Хакер е от зората на интернет (АРПА). Между 1987 и 1991 година Асандж е неуловимият “Мендакс ”, пробил първите електронни мрежи на Пентагона, военноморските сили на Съединени американски щати, Ситибанк, “Локхийд-Мартин ”, “Моторола ”, “Панасоник ”, “Ксерокс ”. След залавянето му от австралийската полиция, делото против него се точи до 1996 година, когато се признава за отговорен по 25 от 31 точки обвинителен акт. Глобен и наказан условно на съображение, че дейностите му са били провокирани от детинско любознание, а не със зла предумисъл. С сътрудници от университета в Мелбърн стартира “Уикилийкс ” през 2006 година Четири години по-късно платформата разгласява американските дипломатически телеграми, които към момента четем във връзка родни политици. Седмици по-късно против Асандж бяха повдигнати обвинявания за обезчестяване в Швеция. Шведските управляващи прекратиха делото предходната година.

Поредна съветска диря


Британският вестник “Гардиън ” цитира неназовани източници през септември, съгласно които съветски дипломати са пътували до Лондон през 2017 година за секрети диалози, отдадени на вероятен проект за бягство на Джулиан Асандж от Англия. Планът предвиждал това да стане чрез дипломатически автомобил, с който австралиецът да бъде изведен от страната, евентуално към Русия. Операцията била изначално планувана за нощта на Бъдни вечер 2017 година, само че в последна сметка рискът бил прекомерно висок и руснаците се отказали.

За него


Добре, че беше намесата на Организация на обединените нации


Положителен знак е, че чрез намесата на Организация на обединените нации, Еквадор отчасти приключи изолацията на господин Асандж. Въпреки това остават съществени терзания що се отнася до ограничението на правата му да показва своите отзиви. Организация на обединените нации към този момент разгласи господин Асандж за жертва на самоволно задържане. На тази неприемлива обстановка би трябвало да се постави край!

Крастин Храфнсон, съосновател на “Уикилийкс ”


Разруши връзките ни с другари


С дейностите си Джулиан Асандж сътвори изключителни усложнения в общуването ни с другари и съдружници. Оттогава (б. р. – разкритите от “Уикилийкс ” американски дипломатически телеграми), когато се срещам със международни водачи, всеки желае среща на четири очи, без да има други хора в помещението. Това в допълнение затруднява работата ни – нанесе ни тежка вреда!

Джо Байдън, някогашен вицепрезидент на Съединени американски щати, изявление след 2010 година


Да го предлагат за Нобелова премия


Обществените и неправителствените организации би трябвало да помислят по какъв начин да оказват помощ за идеята на Джулиан Асандж. Може би би трябвало да го предлагат за Нобеловата премия.

Дмитрий Медведев, някогашен президент на Русия, изявление след 2010 година


Действията му са безотговорни


Напълно съдя публикуването на тази информация (дипломатическите телеграми) на уеб страницата “Уикилийкс ” – това е извънредно безотговорна постъпка, само че също по този начин и противозаконна.

Джулия Гилард, министър председател на Австралия (2010-2013 г.)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР