Не един, а двама руски дипломати от мисията на Москва

...
Не един, а двама руски дипломати от мисията на Москва
Коментари Харесай

Преди 3 март – гоним двама руски дипломати

Не един, а двама съветски дипломати от задачата на Москва в София, са оповестени за личност нон грата по новия шпионски скандал, гръмнал през днешния ден у нас.

Третият в аферата е български военачалник от запаса, взел участие в задачи в Афганистан, и до неотдавна върховен чиновник на Министерство на защитата.

Подобни разкрития на съветска агентура у нас имаше единствено по времето на третия кабинет на Бойко Борисов.

Министерството на външните работи на Република България разгласи двама съветски дипломати, упълномощени у нас, за личност нон грата и им даде 48 часа да изоставен страната. Това съобщи Митко Димитров, шеф на дирекция Пресцентър на Министерство на външните работи, по време на ексклузивен брифинг.

„ Компетентните държавни органи уведомиха министъра на външните работи Теодора Генчовска за събрани доказателства за осъществявана разследваща активност от страна на жители на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Те са осъществявали нерегламентирана разследваща активност, несъвместима с дипломатическия им статут на територията на Република България “, акцентира Димитров.

В Министерство на външните работи бе привикан посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, с цел да й бъдат връчени две ноти. Поради неспособност да се яви, нотите бяха връчени на Филипп. Воскресенский, посланик от рускотото посолство.

С първата нота се уведомява съветската страна, че България афишира за личност нон грата двама дипломатически чиновници на съветското посолство у нас. А с втората нота, че Министерството на външните работи остро стачкува против изявления на посолството на Руската федерация в осведомителното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения по отношение на Република България и нейните съдружници.

„ Тези послания са в цялостно несъгласие с неведнъж заявените от самото посолство и неговото управление политика и връзки на почитание и съдействие с Република България “, съобщи шефът на пресцентъра на Министерство на външните работи.

Българската страна дефинира употребяваният от съветското посолство език като несъответстващ с дипломатическата процедура и публични правила и представляващ недвусмислена засегнатост към Република България в качеството ѝ на страна на акредитация.

„ Настояваме посолството неотложно да отстрани въпросните изявления и да сервира извинения по съответния ред “, уточни още Димитров.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР