Не е задължително историята да се повтаря като фарс. Понякога

...
Не е задължително историята да се повтаря като фарс. Понякога
Коментари Харесай

Евгений Дайнов пред DW: Те просто са си некадърни!

Не е наложително историята да се повтаря като фарс. Понякога тя просто си се повтаря. Напоследък се присещам, по какъв начин стартира същинският гърмеж на възмущение срещу ръководството на Жан Виденов. Недоволни имаше от самото начало.
През късната есен на 1996 година започнаха и протестни шествия, проведени от профсъюзите. Но гърмежът в съзнанието, оня миг, от който нататък цялото общество искаше Виденов да се махне, беше появяването на плакати " Некадърници " по витрините на магазини в центъра на София.

Това " Некадърници " беше израз на неочакваното прояснение, че виденовци не бяха просто неприятни ръководещи. Те бяха достоверно некадърни. Не можеха да свършат нищо като хората, даже да желаеха. Просто не можеха.

Дежавю?

С публикуването на последния републикански бюджет на ГЕРБ, още веднъж стигнахме до този миг. Възмущението на обществото към този момент не е просто поради това, че група натежали мъже с лоясали погледи употребяват властта за своя полза, отнасяйки се към Републиката като към законна плячка. Възмущението през днешния ден извира от ясното схващане, че ръководещите са, с изключение на алчни и зли, просто некадърни. Не биха могли да свършат нищо потребно, даже и да желаят.

Това е цената, която плащаме за опита на Бойко Борисов уверено да демодернизира българското общество. Да събере всички управляващи и запаси в един пестник, с цел да рестартира България като феодална структура, ръководена не със закони, институции или протоколи, а с непредсказуемата воля на съответните феодали.

Началният резултат от този модел, забележим още в края на " Борисов-2 ", беше превръщането на институциите на страната в частни наказателни отряди, обслужващи тъкмо избрани феодали и бандитски главатари. С това си държание институциите подкопаха върховенството на закона и препречиха пътя на вложенията. Не е инцидентно, че рухването на законността и рухването на непознатите (както и на вътрешните) вложения съответства по време.

Хаосът се трансформира в норма

Не след дълго се стигна до упования от всеки политолог резултат. Поради ликвидирането на институционалното държание на страната, на всички места настъпи безпорядък. Свикнали да работат само по предписание " от горната страна " в интерес на някой въздебел мъж с лоясал взор, институциите изгубиха способността си да правят даже онази рутинна работа, която основава сходство на ред и разграничава цивилизованите от варварските общества, в които хаосът е норма. Признак за постигането на това положение е изумителният безпорядък във връзка " втората вълна " на Ковид-19. В дейностите на нито една институция не проличава в миналото да са били разработвани закони, протоколи или процедури за редовно деяние в сходна обстановка. Всички дейности на управляващите са въпрос на хрумвания, които бързо биват сменени от други, по-сетнешни хрумвания.

Привеждането на ръководството в режим " хрумвания " не е нещо, което виждаме единствено мотив болестта. Всичко е хрумвания. Хрумва им да вършат нова Конституция с хора, чието висше обучение е под въпрос. Хрумва им да купят още самолети от Съединени американски щати, с цел да изтъргуват " Турски поток ". После им хрумва да паркират нов реактор в АЕЦ " Козлодуй ", въпреки сякаш да са се посветили на АЕЦ " Белене ". На Караянчева ѝ хрумва да кани външни наблюдаващи за изборите, въпреки по от дълго време открит протокол това да е прерогатив на министъра на външните работи.

Метаморфозите на Борисов не престават

Накрая им хрумва да създадат бюджет вид " Венецуела ", в който да обещаят разпределяне на пари на всички, с изключение на на лекарите и на медицинския личен състав. Междувременно, по остарял социалистически бит, молят за доброволци в лечебните заведения, тъй като нямали ни лекари, ни различен личен състав. Това също е детайл от хаоса: когато не можеш да поддържаш обикновено, ежедневно равнище на ръководство, съвсем незабавно си заставен да минеш в режим " грабвайте телата " - да се опиташ, по остарял съветски пример, да заринеш казуса под камара от човешки тела.

Тези хора, даже да изискат, към този момент не могат да свършат нищо потребно. А даже и да можеха, това няма никакво значение, защото са изгубили всякаква легитимност. Никой няма да се включи в тяхното извършване, нито някой ще им извършва разпорежданията, колкото и рационални да са те. Защото са в позиция " Некадърници ".

Беше време, когато Борисов се беше трансформирал в Орешарски. В момента той е към този момент на кота " Виденов ". Преходът приключва по този начин, както стартира: с произшествия, породени от несръчност.

Затягайте коланите. Пак ще друса.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР