Не е за вярване, но синият цвят на морската вода

...
Не е за вярване, но синият цвят на морската вода
Коментари Харесай

Моряците дължат униформата си на херцогиня

Не е за поверие, само че синият цвят на морската вода няма никакво отношение към синьо-бялата униформа на чиновниците на флота. Както в доста исторически събития, и в това има забъркана жена.

Когато британският крал Джордж II решил да направи утринната си разходка в лондонския Хайд Парк, той бил сюрпризиран от прелестна панорама. Очарователната херцогиня Бредфърд препускала върху белия си кон.

Тя била облечена в синя рокля за езда, а към нежното й вратле се веел изтънчен бял шал. В Хайд Парк, където аристократите яздели нормално с костюми в убити цветове, това било същинско събитие.

Кралят изпаднал в същински екстаз от елегантното комбиниране на синьото с бялото, без да му хрумват задни мисли за това какво се крие под красивата синя рокля на херцогинята.

Негово величество бил прочут с една своя огромна уязвимост – английския боен флот, който бил една от огромните му любови. Когато се върнал от Хайд Парк, кралят на часа извикал командващия флотата.

 Моряците дължат униформата си на херцогиня

Той издал заповед незабавно да бъде въведена нова униформа за всички, които служат в английския флот. Не е мъчно човек да се досети, че в нея трябвало да се съчетаят синьото и бялото.

Въпреки че известно време в кралския двор не спирали да шушукат, че кралят е вманиачен по херцогинята и по тази причина е избрал нейните цветове, в действителност монархът бил удовлетворен от избора си на униформа.

Моряците доста харесали новите цветове, тъй като им напомняли за морето, а и дамите ги харесвали доста в синьо-белите им костюми. Преди да се стигне до този вид, моряците се обличали както им падне.

Допускало се офицерите да са с червени панталони и зелени куртки, както и да са с бели панталони и сиви куртки. Моряците пък се обличали във всички цветове на дъгата.

Синьо-белите цветове на английските законодатели на морската мода доста се харесали и на моряците от други страни, даже и на тези, които дълги години воювали с англичаните.

През XIX век тази мода била въведена съвсем във всички страни. Бялата блуза на сини райета, която е по този начин известна по морските курорти и през днешния ден, също се е появила след декрет на краля на Англия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР