Не е ясно обаче как инцидентът ще се отрази на

...
Не е ясно обаче как инцидентът ще се отрази на
Коментари Харесай

Ракета на SpaceX кацна аварийно в океана

Не е ясно обаче по какъв начин случаят ще се отрази на изстрелванията, които SpaceX възнамерява да извърши в близко бъдеще, изключително на тестовия полет с пилотираната капсула Crew Dragon.

© SpaceX Ракетата е относително невредима и е траяла да действа макар случая и след рухването във водата. След като сполучливо изстреля товарната капсула Dragon с хранителни запаси за Международната галактическа станция (МКС) през вчерашния ден вечерта, първата степен на ракетата Falcon 9 на SpaceX претърпя щета и спешно се приземи във водите на Атлантическия океан край крайбрежията на Флорида. Това прекъсна сполучливата серия от 26 поредни безпроблемни излитания и кацания, осъществени от компанията на Илън Мъск през последните две години и половина. Все отново главната задача – превозването на храна и екипировка за потребностите на МКС, беше изпълнена безпроблемно.

Около седем минути и половина след излитането обаче екипът в контролната зала на SpaceX беше заставен да задейства спешните протоколи, откакто първата степен ракетата, предопределена за многократна приложимост, стартира неконтролирано да се върти към оста си. Според обява на Мъск в Twitter повода за това е щета в хидравликата на един от четирите титаниеви стабилизатора (Grid Fin), с които Falcon 9 управлява полета при повторното нахлуване в атмосферата и приземяването.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Любопитното е, че защитната система на SpaceX явно е сработила дейно, защото от видеото се вижда по какъв начин ракетата все пак съумява отчасти да стабилизира траекторията си, моторите забавят скоростта и в последна сметка не се стига до детонация.



Според изказване на вицепрезидента на компанията Ханс Кьонигсман спешната апаратура е направена по този начин, че автоматизирано насочва Falcon 9 към водата вместо към площадката за кацане в галактическия център " Кенеди ", в случай че избрани параметри излязат отвън нормаta. Освен това ракетата стартира да изхвърля непотребното гориво, което в последна сметка най-вероятно е предотвратило детонацията при приводняването в Атлантическия океан. Кьонигсман също по този начин прецизира, че спешната система има вграден логаритъм, тъй че да заобикаля конфликта със здания, в случай че инцидентно кацането на сушата се окаже неизбежно.

В последна сметка, съгласно изказванията на Мъск в Twitter, ракетата е относително невредима и е траяла да действа макар случая и след рухването във водата. SpaceX възнамерява да я прибере от морето и да я употребява за задачите на своя " вътрешна задача ", евентуално идно изстрелване на информационни спътници от плана за супербърз сателитен интернет Starlink.

Не е ясно обаче по какъв начин случаят ще се отрази на изстрелванията, които SpaceX възнамерява да извърши в близко бъдеще. Два от тях са от сериозна значимост, защото са за потребностите на американски държавни организации, при които въпросът със сигурността постоянно е преди всичко. Става дума за идното извеждане в орбита на първия навигационен спътник от вида GPS III за потребностите на Военно-въздушните сили на Съединени американски щати и най-много планувания за 7 януари първият тестов автоматизиран полет на новата галактическа капсула Crew Dragon, която би трябвало да възвърне американските пилотирани полети до Международната галактическа станция. Публична загадка е, че администрацията на NASA е подозрителна към SpaceX и в огромна степен фаворизира съперника Boeing, чиято конкурентна пилотирана капсула Starliner бе забавена с няколко месеца поради механически проблеми и ще лети пробно най-рано през март.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР