Не е ясно кога в чешмите в Хасково ще потече

...
Не е ясно кога в чешмите в Хасково ще потече
Коментари Харесай

Хасково среща и новата година с уран във водата

Не е ясно по кое време в чешмите в Хасково ще потече годна за консумация вода. Въпреки незабавно отпуснатите 2 млн. лева, казусът с урана не е решен и жителите на регионалния град са принудени да купуват бутилирана вода за пиянство и готвене или да употребяват тази от водоноските към този момент година и седем месеца.На път са посрещнат и новата година по този начин.

Не мога да кажа по кое време, защото не ни е предоставено нито едно оборудване, разяснява шефът на ВиК инж. Тодор Марков. Заложник сме на бездействието на общината. За нас е извънредно значим водопроводът на ул. „ Бачо Киро ”, който би решил казуса, само че няма никакво развиване. Изключително съм обезпокоен от забавянето, превърнахме се от оператор в гражданска отбрана, добави той.

Процедурата по публичната поръчка за построяването на новите кладенци и тръбопровод към този момент завърши. Строителните площадки са открити и към този момент се работи на тях. Сега всичко зависи от строителния надзор ”, разяснява зам.-кметът Велин Балкански.

Бавни процедури и обжалвания забавиха пуска на новите кладенци. Очакванията бяха до края на ноември да потече чиста вода в чешмите.

А ограничаването за прилагане на водата от централната водопроводна мрежа за пиянство и подготвяне на храна, продължава, излиза наяве от отговор на наше питане до РЗИ. Последните лабораторни проучвания, за които сме известени, са осъществени през януари- февруари т.г., като при част от тях са установени отклонения, разяснява шефът доктор Соня Димитрова.

От здравната ревизия припомнят, че допустимата стойност на естествения уран е 0.03 мг/л. Тази стойност е избрана, като се допуска, че се пие единствено тази вода за дълготрайно време - 730 л за година в продължение на 70 година Въпреки незначителния здравен риск, като превантивна мярка на популацията остава ограничаването, добавя тя.

Междувременно към този момент е зима и това слага под въпрос използването на водоноските, на които разчитат хората, които не могат да си разрешат да купуват бутилирана вода. При ниски температури те мъчно се дезинфекцират и употребяват.

Не е годна за прилагане и водата в множеството от уличните чешми из града, напомня haskovo.marica.bg.

Общината пък продължава да има огромни разходи за вода, защото е длъжна да обезпечи бутилирана за учебни заведения, детски градини, обществени заведения и други Необходимата сума за интервала от 12 юни до края на т.г. е 135 419 лева, излиза наяве от докладна за обезщетена смяна в бюджета, включена в дневния ред за идното в края на месеца съвещание на Общински съвет.

Уранът във водата бе открит през април м.г., като бе установена стойност от 0.043 мг/л, както и 5 пъти над нормата алфаактивност. Оттогава работи и рекомендацията водата да не се употребява за пиянство и готвене. Скоро откакто бяха установени отклоненията, държавното управление отпусна 2 млн. за създаване на 8 нови кладенци, 4 от които дублиращи. Хасковлии се надяват час по скоро естествена вода да потече от чешмите им.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР