Не е ясно и кой и какво гарантира независимостта на

...
Не е ясно и кой и какво гарантира независимостта на
Коментари Харесай

Валерия Велева: А кой ще разследва независимия разследващ главния прокурор?

Не е ясно и кой и какво подсигурява независимостта на Независимия, с какво тя се разграничава от независимостта по презумция на Главния, пише Валерия Велева в Епицентър.

На изключително съвещание в събота, излъчено за първи път онлайн по малкия екран, държавното управление на  Бойко Борисов  прие да сътвори нова фигура в Наказателно-процесуалния кодекс - " независим  прокурор ", който да проверява сигнали и данни за осъществено закононарушение от главния  прокурор , без да му рапортува на нито един стадий от следствието.

ПОЯСНЕНИЕТО

Създава се и безусловно нова служба в Закона за правосъдната власт - това е  прокурор , оглавяващ Инспектората на прокуратурата, който досега се назначаваше от главния  прокурор  и беше директно зависещ на зам.-главния  прокурор . Сега към този момент този  прокурор  ще се избира с болшинство 2/3 от  прокурор ската гилдия на  Висш съдебен съвет , ще бъде " безусловно самостоятелен " и няма да се регистрира нито на зам.-главния  прокурор , нито на главния  прокурор  тогава, когато водят следствия против зам.-главните  прокурор и или против главния  прокурор .

Това беше оповестено персонално от премиера с претекста, че решението на Министерския съвет е в отговор на желанието му да се съобрази с рекомендациите на Съвета на Европа и на Венецианската комисия, които упорстват за въвеждане на  надзор  върху дейностите на основния проокурор.

" Комитетът на министрите на Съвета на Европа приканва " управляващите да изготвят неотложно нови законодателни оферти, гарантиращи независимостта и успеваемостта на следствието по отношение на главния  прокурор  или, ако се открият непреодолими конституционни спънки, да предложат нужните промени в Конституцията ", се споделя в публикувано през вчерашния ден мнение от съдебна експертиза, което очевидно е стреснало властта в България и тя приема ограничения на пожар.

Защото това е едно то изискванията на Европейската комисия да отпадне мониторингъг над България. " Koгaтo ce oбcъждaxa мoнитopингoвия мexaнизъм зa Бългapия, изпpaтиx eднo пиcмo дo пpeдceдaтeля нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия (EK), c ĸoeтo иcĸax yĸaзaния дa чyeм ĸaĸвo тpябвa дa нaпpaви Бългapия, зa дa oтпaднe мexaнизмът. Πpeпopъĸaтa бeшe дa ce oбъpнeм c пpoмeнитe и пpeдлoжeниятa, ĸoитo имaмe ĸъм Beнeциaнcĸaтa ĸoмиcия… ", описа през днешния ден Борисов.

САМО ЧЕ

Съветът на Европа упорства да приемем и Истанбулската спогодба и ни размахва пръст за упорството и сощи ни насочва закани.

Сега ни приканва да променим Конституцията поради " самостоятелен "   надзор  върху главния  прокурор .

За отбелязване е, че мненията и на Съвета на Европа, и на Венецианската комисия, не са наложителни.

Правителството обаче бърза, като че ли гонено от някакъв боязън, да се съобрази с рекомендациите, въвеждайки институция на " независим  проверяващ  главния  прокурор ", който ще се избира от същия  Висш съдебен съвет , който избира и главния  прокурор .

Не знам дали осъзнава, само че кабинетът вкарва Втори Главен  прокурор , с който Тримата огромни в правосъдната ни система стават Четирима.

Това е изключително състояние в българското законодателство.

СБЛЪСЪК С КОНСТИТУЦИЯТА

Чл. 126, ал (2) от Конституцията споделя: Главният  прокурор  осъществява контрол за правда и методическо управление върху активността на всички  прокурор и.

В нея не е упоменато, че има фигура на „ независим  прокурор ”, който да проверява основния.

Правителството намира някаква малка врата в Наказателно-процесуален кодекс и промушва по чудноват метод концепцията " безусловно самостоятелни "   прокурор . Да оставим настрани глупостта на определението " безусловно самостоятелен ", което надали би имало покритие с действителността - къде България ще се откри " независиим " човек, още повече в правосъдната систеема!?! Кой е този ангел, неоткрит до момента, който ще вкара висш ред в правосъдната система?

Кой ще го предлага, по какви критерии, кой има право да се кандидатира за този пост, по каква процедура, с каква стратегия?

С новото решение на Министерски съвет „ самостоятелният прокуроор ” ще оглавява Инспектората на прокуратурата и ще се избира с 2/3 от гласовете на  Висш съдебен съвет . Ами по същия метод бе определен и новият главен  прокурор . Но по Конституция Главният всъпва в служба с декрет на президента. А Независимият, който ще би трябвало да проверява Главния, остава на по ниско йерархическо равнище - единствено с печата от  Висш съдебен съвет .

ВЪПРОСИТЕ

В решението на Министерски съвет не се дава отговор на въпроса - а кой ще проверява " независимия  проверяващ   прокурор ", в случай че той също попадне под ударите на закона? И Борисов, и министрите му бягат от този въпрос.

От по този начин подредените от тях нови йерархически зависимости, в случай че Независимият сгафи, ще би трябвало да се проверява от Главния. Няма кой различен. Тогава се влиза в някакъв обаян кръг. Двамата най-висши  прокурор и ще се проверяват едни различен. Странен парадокс!

Не е ясно и кой и какво подсигурява независимостта на Независимия, с какво тя се разграничава от независимостта по презумция на Главния?

Според правосъдния министърр Данаил Кирилов " Гapaнциитe зa нeзaвиcимocт ca в тoвa, чe cтpaжът нaд Глaвния щe бъдe избиpaн пo oтдeлнa пpoцeдypa oт Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия нa BCC c 2/3 мнoзинcтвo и мaндaт oт 7 година " B тaзи ĸoлeгия обаче влизa и Глaвният пpoĸypop и тoй, явнo, cъщo щe избиpa cвoя „ Нeзaвиcим “ oбвинитeл. Значи Независимият ще е зависещ още с избора си на Главния. Пак парадокс!

ГЛАВАТА НА ИНСПЕКТОРАТА

Чл. 132/ а на Конституцията споделя: Към Висшия правосъден съвет се основава Инспекторат, който се състои от основен контрольор и 10 инспектори. (2) Главният контрольор се избира от Народното събрание с болшинство две трети от народните представители за период от пет години. (3) Инспекторите се избират от Народното събрание за период от четири години по реда на алинея 2.

И отново въпрос: След като основният контрольор на  Висш съдебен съвет  е избиран от Народното събрание с мнозиинство от 2/3, а " самостоятелният "   прокурор  - с 2/3 от  Висш съдебен съвет , той на кого ще се подчинява? На  Висш съдебен съвет . Който пък е избрал главния  прокурор . И отново се оказваме в задънена улица.

Всичко това би трябвало да влезе в Народното събрание. Борисов чака, че днешните решения на Министерски съвет ще минат с гласовете на ръководещите ГЕРБ и Оперативна програма. Но няма да е добродушно и елементарно.

Защото признатите през днешния ден решения на Министерски съвет ще се отворят парламентарен спор, за който никой в Народното събрание и в обществото не е подготвен. Няма единодушие. Няма визия. Няма даже концепция по какъв начин да се съберат единомишленици към някаква теза.

Неяснотата към избора и функционалностите на Независимия ще отвори още веднъж кутията на Пандора.

Освен това с препоръчаните промени не се отстрани политизирането на правосъдната система, вкарването на партиен детайл във вътрешните взаимоотношения на нейните най-висши представители.

И най-важното - подозрително е, че тази нова съдебно-правна-законодателна главоблъсканица, която ще тропне на банките на депутатите, ще увеличи доверието в събедната система, от което страната и жителите имат крещяща потребност.

Бързането от боязън не води до качествени резултати. Липсата на разговор в обществото е причина за нов неуспех.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР