Не е вярно, че след актуализацията на бюджета няма да

...
Не е вярно, че след актуализацията на бюджета няма да
Коментари Харесай

Икономист: Не е вярно, че след актуализацията на бюджета няма да има пенсионери под линията на бедност

" Не е правилно, че след актуализацията на бюджета няма да има пенсионери под линията на беднотия. Тя се счита от Национален статистически институт и е 60% от междинния приход, който за предходната година е 451 лв. ".

Това съобщи Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система в предаването

" Държавата има лична линия, която се взема решение с разпореждане, само че тя изостава от действителността. В момента тя е 369 лв., а идната ще стане 413 лв., тъй че даже и това предложение да бъде признато, през октомври пенсионерите ще продължат да бъдат небогати ", добави той.

Ганев сподели, че няма по какъв начин всички пенсионери да бъдат изкарани над линията на беднотия единствено с една стъпка, защото техният брой е огромен. Вместо това повече обществени политики би трябвало да бъдат ориентирани към дълготрайно безработните и хора, които имат неспособност да работят.

От Института за пазарна стопанска система считат, че би трябвало да бъде изменен обезпеченият най-малък приход, който не е променян от повече от 10 години. Увеличението му от 75 на 150 лв. би покрило към 280 хиляди български жители, което ще понижи бедността с към 3% и ще стопи неравенството, което се дължи на неефективна обществена политика.

" Това може да бъде изпълнено в границите на 150 милиона лв., което е доста по-малко, в сравнение с коства увеличението на детски, пенсии, даже ограничения като 60 на 40 ", сподели Ганев.

Икономистът добави и че има изцяло възобновяване на стопанската система у нас, което се дължи на увеличените доходи, отчасти поради инфлационни фактори.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР