Не е вярно, че ще строи върху 48% от територията

...
Не е вярно, че ще строи върху 48% от територията
Коментари Харесай

Нено Димов: Нека зелените спят спокойно - хотели и ресторанти в Пирин няма да има

Не е правилно, че ще строи върху 48% от територията на парка, позволяват се единствено спортни уреди върху 2% за Банско и 0,6% за зоната в Добринище.

" Когато поех поста на министър разгласих, че ще диря баланс сред запазване на околната среда и икономическото развиване на районите. Не могат всички да са задоволени, само че най-малко оптимален брой. Трябва да се развиват районите, по тази причина диря баланс, а не консенсус. " Така министърът на околната среда Нено Димов разяснява на конференция в Банско желаната му оставка от протестиращи по жълтите павета " зелени ", поради решението да се строи втора кабинка в Банско.

Той още един път акцентира, че направената смяна в проекта за ръководство на Национален парк " Пирин " няма потребност от екологична оценка, тъй като в него няма конкретика, а единствено смяна в режимите. " На екооценка обаче ще се подложи устройственият проект, който ще позволи обособени действия или съответни капиталови планове. Договорихме се с кмета на Банско общината да го изготви в най-кратък период. Този проект към този момент ще има Оценка на въздействието върху околната среда, оценка за сходство, публично разискване и ще мине през останалите процедури ", добави министър Димов. През всички екооценки ще мине и настрана всеки един обект, който ще се построява. Опроверга публикуваните неистини, че ще се строи върху 48% от територията на парка. " Допуска се единствено създаване на спортни уреди върху 2% за Банско и 0,6% за зоната в Добринище. Нека зелените спят умерено - хотели и заведения за хранене няма да има ", сподели Димов.

Обеща, че на 3 януари ще дава отговор на въпроси на жители за Национален парк " Пирин " чрез жива видео връзка във фейсбук страницата на Министерство на околната среда и водите. Според министър Димов блокирането на естествения живот на жителите не е решение. Затварянето на кръстовища не дава отговори. Отговорите се получават в разговор. Затова всички, които имат екологични въпроси ще могат да ги зададат онлайн посредством фейсбук и да получат отговори. Като лайфстриймът с министъра ще е от 12 ч.

Димов не се нае да предвижда по кое време действително ще има втора кабинка в Банско, тъй като има периоди за всички процедури. " Ако няма обжалвания, а позволявам, че ще има, не съм оптимист, че ще стане за идващия сезон. Влезат ли процедурите в съда - стопираме часовника ", сподели той.

Кметът на Банско Георги Икономов изясни, че в Закона за предпазените територии не е неразрешено строителство на спортни уреди. За това още преди повече от 15 година са се произнасяли няколко съдиища, включително и Върховен административен съд.

" Националните паркове не са резервати, където не се позволява човешка активност. Парковете изискват грижата на добър собственик, санитарна сеч, която способства за обновяване на гората ", разяснява Димов настояванията на еколози да не се подхваща нищо в Пирин.

На въпрос не се ли тормози от отрицателна реакция от страна на Европейската комисия, Димов сподели, че са спазени всички европейски закони и наставления и той е уведомил Европейска комисия за взето решение. " Още напролет Европейска комисия сподели, че съществена роля би трябвало да имат местнте общности. Аз колкото и да одобрявам Банско пристигам 3-4 пъти в годината. Вие сте тук 365 дни ", добави Димов.

Направи параленост с Чехия, където има 8 пъти повече уреди и 6 пъти повече ски зони. " България има хубави планини и опция за съществено розвитие на ски спортовете. Надявам се тактиката на настоящето държавно управление да бъде продължена и от идващите. Не става въпрос единствено за Банско, само че и за Витоша, Рила, Балкана ", сподели той.

В първите дни на 2018 година ще стане ясно каква смяна ще има в концесионния контракт, тъй като новият Закон за концесиите влиза в действие на 5 януари. " Не знам какъв брой печели концесионерът от тази кабинка, само че концесионната такса в страната зависи от приходите му, тъй че колкото повече доходи има, толкоз повече пари ще влязат в страната ", счита Димов.

В събота за следващ път пред начална станция на единствения кабинков въжен превоз още веднъж се заформи дълга опашка от няколко хиляди чакащи. " Кои са повече - тези зелени в София или тези, които избраха Банско за почивката си ", попита кметът Георги Икономов. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР