Не е вярно, че нови парламентарни избори може да има

...
Не е вярно, че нови парламентарни избори може да има
Коментари Харесай

Не е вярно, че нови избори може да има най-рано през пролетта

Не е правилно, че нови парламентарни избори може да има най-рано напролет на 2022 година. От ФАКТИ попаднахме на сходно мнение, изразено като факт, в обществените мрежи и се заехме да проверим.

Член 99, алинея 7 от Конституцията споделя, че " президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат ".

Румен Радев е определен за президент през ноември 2016 година, само че встъпва в служба за петгодишен мандат на 22 януари 2017 година. Мандатът му като президент изтича надлежно на 22 януари 2022 година. Това ще рече, че трите месеца преди края на мандата му, в които не може да разпусне Народното събрание и надлежно да свика нови избори, стартират да текат на 22 октомври.

Тоест изцяло допустимо е, в случай че държавно управление не се образува, през есента да гласуваме на избори 2 в 1 - да избираме президент и народни представители дружно. Това с оглед, че до момента в който се свика 46-тото Народно заседание и президентът даде мандатите на сформиране на държавно управление, евентуално към този момент ще сме в средата на август. Както знаем, датата за президентските избори се дефинира от Народното събрание, а тази за парламентарни - от президента.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР