Не е вярно, че на бившия енергиен министър Александът Николов,

...
Не е вярно, че на бившия енергиен министър Александът Николов,
Коментари Харесай

Прокуратурата: Не е вярно, че са повдигнати обвинения заради отказ за плащане в рубли

Не е правилно, че на някогашния енергиен министър Александът Николов, на заместника му Данаил Николов и на ексшефа на " Булгаргаз " Людмил Йоцов са повдигнати обвинявания поради отхвърли на България да заплаща в рубли на " Газпром ". Това се споделя в изказване на прокуратурата. В сряда тримата бяха привикани в националната следствена работа и станаха обвинени за занемареност и длъжностно закононарушение. След срещата си със следователите някогашният минситър изясни, че е притеглен към отговорност поради отхвърли да се заплаща в рубли на съветската компания.

" Не дава отговор на истината, че обвиняването е за неприемането на новата скица за заплащания за целия оставащ период на контракта до 31.12. 2022 година сред „ Булгаргаз “ ЕАД и ООО „ Газпром износ “ в съветски рубли ", споделиха по-късно от държавното обвиняване.

Според тях обвиняването е за това, че откакто била препоръчан новият тип заплащане " съответните длъжностни лица не са подхванали нужните дейности за обезпечаване на различни доставки от търговци на природен газ по свободно контрактувани цени на проведения борсов пазар и отвън проведения борсов пазар ".

" Същото стартира да се прави едвам в деня на прекъсването на доставките на газ - т.е. на 26.04.2022 година - за идващите дни до края на м. април 2022 година, както и за м. май 2022 година, което е сложило в риск осъществяването на отговорностите на " Булгаргаз " ЕАД да обезпечава непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната. Сключените в следствие контракти за доставка на газ са на доста по-високи цени, което е довело до ощетяване на " Булгаргаз " ЕАД. Нещо повече, в хода на извършените процесуални дейности са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от различни снабдители още веднъж са били с първичен източник ООО " Газпром износ ", настояват прокурорите.

С подред тях държавното управление на Кирил Петков въобще не е взимало решение по предлагането на " Газпром ". По този въпрос не е провеждано съвещание на министерския съвет, нито е издаван сходен акт.

Изискването да се заплаща в рубли бе наложено едностранно от съветска страна след началото на войната в Украйна и западните наказания против Кремъл. След отхвърли на държавното управление на Кирил Петков " Газпром " спря едностранно доставките в края на април 2022 година

Прокуратурата твърди, че с дейностите си тримата обвинени са ощетили " Булгаргаз " с 88 млн. лева От известията им не излиза наяве по какъв начин е била пресметната сумата.

Сигнал против дейностите на някогашните ръководещи бе подаден от енергийния министър от времето на ГЕРБ Делян Добрев. От прокуратурата обаче споделят, че най-малко официално мотивът за формиране на делото е сигнал от ДАНС, постъпил през предишния септември.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР